Pretraga

Vlada usvojila koeficijente, dva sindikata opet prijete štrajkom: ‘Poštujemo dignitet učitelja’

A- A+

Nakon revidiranja prijedloga u komunikaciji sa sindikatima, na sjednici je Vlada usvojila koeficijente za izračun plaća u državnim i javnim službama. Sindikati Preporod i NSZVO i dalje su nezadovoljni. Ranije su ovog tjedna oboje imali sastanke s Ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom. Nove akcije već najavljuju, kažu da nije isključen ni štrajk. No, detalje su najavili reći tek idućeg tjedna.

Vlada je u četvrtak na svojoj sjednici u četvrtak usvojila osam uredbi za reguliranje radnih mjesta i koeficijenata za izračun plaća u državnoj i javnim službama. Kako su i objavili sindikati u obrazovanju, koeficijent učitelja bez napredovanja bit će 2,01, umjesto 1,97, kako je ranije predloženo. Uredba o koeficijentima za javne službe na snagu stupa 1. ožujka, dakle, uvećane plaće bit će isplaćene u travnju za ožujak.

Premijer Andrej Plenković je naveo da se ove povišice donose u ‘kriznom kontekstu’ bez presedana i da Vlada poštuje dignitet učitelja. Pogledom na uredbe, prosječna plaća u javnim službama će sada rasti prosječno za 13,5 posto. Kada je riječ o učiteljima, naveo je Plenković, riječ je o 490 eura bruto povišice. Učitelji mentori će dobiti povišicu od 474 eura bruto, a viši asistenti od 574 eura bruto.

– Često smo čuli od naših partnera, čelnika sindikata ključnu riječ: poštovanje i dignitet hrvatskih nastavnika i učitelja, mi taj dignitet uistinu poštujemo. Smatramo da je važno nagraditi  ljude koji naše najmlađe od prvog dana osnovne škole pa kroz kroz cijelu srednju školu ili gimnaziju, prate, obrazuju ,odgajaju. Prvi su prozor u svijet, pored obitelji. U ključne vrijednosti rada marljivosti i uvažavanja drugih, poručio je Plenković osvrnuvši se i na prosvjedne akcije ovog tjedna.

Izdvojeni članak
Nada Lovrić

Šefica srednjoškolskog sindikata: Najmanje povećanje koje dobiva nastavnik je 160 eura

Preporod i NSZVO prijete novim akcijama

No, kao što je poznato, najviše se bure dignulo oko koeficijenata u za djelatnike u školstvu, znanosti i visokom obrazovanju. Dok su Sindikat Preporod i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja (NSZVO) ovog tjedna imali odvojeni niz prosvjednih akcija i razgovora s nadležnim ministrom Radovanom Fuchsom, u petak su se okupili zajedno, uoči glasanja o uredbi. Ponovno su poručili da nisu zadovoljni, čak ni novim, revidiranim koeficijentima kojima su drugi sindikati, u srijedu bili zadovoljni.

–  Jučer nam je predstavljena revidirana uredba. Danas, u vrlo kratkom roku, više na to ne možemo utjecati. Očigledno je to bilo smišljeno s namjerom da više ne bude nikakvih pomaka. Ustrajali smo da ovakav način vođenja procesa nedopustiv. Nismo bili socijalni partneri nismo pozivani na dijalog. Simbolički se nalazimo pod zastavama Hrvatske i EU koje danas zvižde onima koji se nalaze u ovoj zgradi. Sramotan je način na koji je ovaj proces vođen i ljudi su izigrani. Sindikati nisu imali prilike do kraja sve obrazložit, poručio je profesor Predrag Marković, predsjednik Velikog vijeća u NSZVO-u.

Izdvojeni članak

Sindikati otkrili nove prijedloge koeficijenata za učitelje, rast će i za neka mjesta u znanosti

Kroflin tvrdi: Devedesetih povećanja do 27, a sada oko 14 posto

Oba sindikata su poručila da će nastaviti dalje sa svojim akcijama. Glavni tajnik NSZVO-a, Matija Kroflin, poručio je da Vlada laže kada kaže da je ovo povećanje koeficijenata najveće od osnutka Republike Hrvatske.

– Danas sam donio dva sporazuma u kojima je Sindikat znanosti participirao i imao jednu od vodećih uloga. To su sporazumi koji su regulirali rast plaća ’97., ’98. i ’99. godine. Rast plaća je u tim godinama bio 22, 27 i 18 posto. Rad plaća kroz ovu reformu bit će vjerojatno oko 14 posto, tvrdi Kroflin.

Predsjednik Sindikata Preporod, Željko Stipić, tvrdi da se ovim koeficijentima poručuje da je znanje nebitno. O daljnjim akcijama nisu htjeli govoriti, ali su poručili da će ih najaviti idućeg tjedna. Nisu sretni zato što su drugi sindikati u školstvu zadovoljni revidiranim koeficijentima te smatraju da bi im se bilo lakše izboriti kada bi se i drugi sindikati priključili. Nakon konferencije smo razgovarali i sa Brigitom Filipović-Papić koja je sindikalna povjerenica Preporoda za Primorsko-Goransku županiju. Kako nam tvrdi, u njenom Centru za odgoj i obrazovanje u Rijeci, i zaposlenici koji nisu u njenom sindikati nezadovoljni su koeficijentima. Tvrdi da bi se mogli pridružiti štrajku, čak i ako njihovi sindikati na to ne bi pristali. Upravo je štrajk opcija kojom su i Preporod i NSZVO, još jedanput zaprijetili.

Podsjetimo, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama zadovoljni su što su uvaženi gotovo svi njihovi zahtjevi. Kako je navela Nada Lovrić, predsjednica srednjoškolskog sindikata, nastavnici s 10 godina staža u Zagrebu dobivaju povećanje od oko 170 eura te da niti jedan nastavnik u Hrvatskoj neće dobiti manje od 160 eura. Pripravnici će, navela je, dobiti 180 eura povećanja postojeće plaće. Prema izračunu Preporoda, učitelj s jednom godinom staža u mjestu s porezom od 20 posto tako bi od ožujka imao neto plaću 1.336,55 eura, odnosno ona bi u brutu iznosila 1.913,35 eura.

Za usporedbu, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2023. iznosila je 1.191 euro, a bruto 1.620 eura. Medijalna neto plaća za prosinac 2023. iznosila je 1.005 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1.334 eura.