Pretraga

Volite li znanost, voljet ćete i PMF

A- A+

Jedna ste od rijetkih osoba koja voli matemtiku? Prva asocijacija na riječ kemija vam nije hit grupe Magazin? Sanjate o poslu u laboratoriju? Znate da more nije slano zbog sperme kitova, a želite naučiti još više?Ako ste na neka od ovih pitanja odgovorili pozitivno, onda je Prirodoslovno-matematički fakultet pravi izbor za vas!

phy.pmf.unizg.hr

Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu sadrži čak sedam odsjeka. Na PMF-u možete studirati matematiku, fiziku, kemiju, biologiju, geologiju, geografiju i geofiziku. Nakon diplome stječe se naziv inžinjera ili profesora.Studente se osposobljava za rad u znanstvenim i istraživačkim institutima, različitim granama industrije, javnim ustanovama, tijelima državne uprave i drugdje.U ovoj akademskoj godini na PMF-u studira oko 4500 studenata što ga čini jednim od najvećih fakulteta na zagrebačkom sveučilištu. Vodeći je edukator hrvatskog znanstvenog kadra u prirodoslovlju i matematici te jedan od vodećih centara istraživanja u tim znanstvenim područjima.

Fakultet na svaki od sedam smjerova prima oko 30 studenata svake godine. U slučaju odabira profesorskog zvanja moguće je upisati dva smjera.Odlučili smo zaobići suhoparne činjenice i iz prve ruke saznali nešto više o PMF-u.Evo što kažu studenti: većina profesora je super, vole svoj posao i zaista se trudi prenijeti znanje postoji veliki broj asistenata koji studentima dodatno pomažu u svladavanju gradiva–  termini kolokvija se dogovaraju s profesorima tako se rijetko događaju preklapanja laboratorijske vježbe tj. praktikumi se pohađaju u turnusima od desetak studenata što osigurava dobar i kvalitetan rad s asistentom laboratoriji su dobro opremljeni, iako bi neke trebalo preurediti i nabaviti noviju opremu praktikumi su obavezni i tolerira se samo jedan izostanak literatura je opsežna i često na engleskom jeziku što podrazumijeva dobro poznavanje jezika cijena jednog udžbenika je oko 400 kuna, ali dostupne su kopije i skripte koje kolaju među studentima jedna od loših strana na koju obavezno morate računati je trčanje s jedne strane Zagreba na drugu jer je fakultet razbacan po cijelom gradu prosječno vrijeme utrošeno za polaganje ispita je oko dva tjedna najveća mana je što se rijetko otvaraju nova radna mjesta za mlade znanstvenike, tako neki čekaju i do 5 godina na stalni posao                                      9gag.comPMF nudi mnogo opcija za zaljubljenike u znanost. Osim sedam odsjeka, postoji i mnogo smjerova unutar svakog od njih. Nedostatak stručne prakse je mana velikog broja fakulteta, ali PMF nije jedan od njih. Nažalost, po pitanju zaposlenja dijeli istu sudbinu kao i većina fakulteta u Hrvatskoj. Ali ako smatrate da vaša ljubav prema znanosti nema cijenu, onda definitivno uzmite PMF kao opciju.