Pretraga

Vraćam se u srednju: Pero Galić (Opća opasnost)

A- A+

Nakon splitskih Dječaka u srednju školu vraćamo Peru Galića, pjevača grupe Opća opasnost. Neumorni roker mnogo je puta dokazao da se pod svijetlima pozornice snalazi izvrsno. Pročitajte kako se nekada snalazio u školskim klupama, kakvi su daljnji planovi Opće opasnosti i što poručuje svim srednjoškolcima.

 Pero, što najviše pamtite iz srednjoškolskih dana?

Srednju školu pamtim kao najbolje vrijeme. Bio je to period druženja  s prijateljima i ujedno nastanak naših prvih bendova , iz kojih je i nastala Opća Opasnost.

Da se možete vratiti u srednjoškolske klupe, biste li nešto promijenili?

Ne bih ništa mijenjao, jer meni je bilo jako dobro. Škola mi je išla super i imao sam vremena za glazbu, što je tada bilo najvažnije. Vrlo rado se prisjećam tih školskih dana. Uspio sam uskladiti obveze i zabavu. Mojim roditeljima je to bila ispunjena želja, a ja sam uživao.

Koja Vam je prva asocijacija na srednju školu?

Prva asocijacija na srednju školu mi je duga kosa. Tada sam počeo s puštanjem kose, a to se nekim profesorima tada i nije baš sviđalo. Zato je bilo malo veselja, od tjeranja na šišanje pa do nekoliko neopravdanih sati, ali sve je super prošlo. Danas se s veseljem prisjećam tog vremena.

Jeste li imali neki hobi tada?

Glazba je bila uvijek uz mene i ja uz nju, ali naravno i djevojke, jer upravo u to vrijeme sam upoznao svoju današnju suprugu. Sada sretno živimo braku već dvadeset godina, s dvoje divne djece. Zahvalan sam dragom Bogu na svemu što mi daje.

Koji savjet biste dali današnjim srednjoškolcima?

Kako god to sada izgledalo, preporučio bih im da se uozbilje koliko god je to moguće. Kasnije će im biti puno lakše u životu, a svi smo svjedoci kako to nije nimalo lako. Stoga bi bilo najbolje  da se što se prije pripreme na dalje, jer će im biti lakše svladati sve prepreke koje nosi život.

Kada biste morali izdvojiti pjesmu koja  najbolje predstavlja Opću opasnost, ili pjesmu po kojoj biste željeli da Vas svi pamte, koja bi to bila?

Teško je izdvojiti jednu pjesmu između svih koje smo snimili, jer za svaku smo uložili isti trud i emocije. Na koncertima se pokazuje da svaka pjesma koju sviramo ima svoju publiku i to je najvažnije . Nama je svaka pjesma draga, a izgleda da je i publici . Super bi bilo da ih i u budućim vremenima svi pamte kao takve.

Albumu Vrati se na svjetlo lijepili su, između ostalih epiteta, i onaj najboljeg povratničkog albuma. Jeste li zadovoljni reakcijama publike i kritičara na album?

Album je dugo pripreman i kao što već rekoh, dali smo sve od sebe . Za sada su sve reakcije dobre i pozitivne, i od strane kritičara, ali i puno važnije – od publike. To pokazuju i novi nastupi na kojima promoviramo album. Publika je sretna i zadovoljna i svatko od njih  ima neku  pjesmu kao svoju najbolju.  Mislim da smo pogodili s novim pjesmama, ali sve to zahvaljujući Mariju Vestiću koji je kompletan autor na novom albumu. Ta zajednička suradnja je uvijek bila uspješna, pa tako i sada. Hvala svima koji nas slušaju i podržavaju naš rad.

Po čemu se album Vrati se na svjetlo razlikuje od prethodnih albuma?

Nema neke velike razlike od prijašnjih albuma, jer se i na ovome čuje zvuk Opće opasnosti, a to nam je i bio cilj . Razmišljali smo puno treba li što mijenjati i odlučili smo ne dirati ništa, jer naša najveća snaga su pjesme i time smo se i vodili . Jedina razlika je tehničke prirode, jer danas ipak tehnika pruža malo drugačiji pristup samom snimanju, pa smo to koristili koliko smo trebali. Sve ostalo je isto.

Što mislite kako se Vaša glazba odražava na  publiku?

Do sada su sa svakog našega nastupa kući otišli sretni i zadovoljni i zvali nas da dođemo ponovno, što bi značilo da im se to sviđa i daje pozitivnu energiju za njihove daljnje životne obveze. Glazba ima zadatak veseliti ljude, što nastojimo svaki puta i pružiti publici na našim koncertima.

Na maksimirskom stadionu ste nastupili ste kao predgrupa Bon Joviju, što je svojevrsna potvrda Vaše glazbene virtuoznosti. Koji javni nastup najviše pamtite?

Nastup sa Bon Jovijem je zasigurno jedan od tih, jer velika je čast biti pozvan i nastupiti na istoj pozornici sa najvećim svjetskim bandom. To je nagrada za naš dugogodišnji trud i nastojanje da održimo rockn roll i kod nas.

Što mislite o glazbenoj sceni u Hrvatskoj?

Glazbena scena je svuda u svijetu, pa tako i kod nas šarolika i puna različitih stilova i vrsta, ali mislim da kako se mi borimo za svoje mjesto, tako isto čine i svi ostali. Publika je ta koja određuje što hoće i što joj odgovara . Mi imamo svoju publiku koja nas podržava i koja je uz nas i veliko im hvala na tome.

Imate li novih planova za predstojeće razdoblje?

Puno je planova, i jedan po jedan se ostvaruju, moram priznati . Pomalo je teško i nekad se čini sporo, ali sve dođe na svoje i nikad nije kasno sve dok ima volje i energije za dalje.  Još uvijek radimo sve sami pa je malo teže, ali ostvaruju se. Naravno, tu su i nove pjesme te novi zanimljivi projekti s domaćim i stranim izvođačima. O tome ćemo kada dođu na red, a hoće, sigurno.