Pretraga

Za 38 tisuća učenika započinje proces upisa u srednje: Ovo su datumi na koje ne smijete zaboraviti

A- A+

Za otprilike 38 tisuća hrvatskih osmaša danas je važan dan – započinju prijave u elektronički sustav upisa u srednje škole (NISpuSŠ). Time kreće ovogodišnji proces upisa u srednje škole.

Foto: srednja.hr

Nakon završenog javnog savjetovanja, u Narodnim novinama objavljena je Odluka o upisu učenika u prve razrede srednjih škola.

Prijave u sustav započinju danas, odabir srednjih od 25. lipnja

Kao i prethodnih godina, učenici se u srednje prijavljuju elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole. Prijave u sustav započinju već danas, 24. svibnja.

Kandidati koji osnovnu završavaju u redovitom sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj ove godine, u svojoj školi dobivaju elektronički identitet iz sustava [email protected], tj. korisničko ime i lozinku s kojima se prijavljuju u sustav te će prilikom prve prijave dobiti PIN. PIN se prima SMS-om na broj mobitela unesen u sustav, a ako kandidat ne posjeduje mobilni telefon, može navesti broj mobilnoga telefona nekoga od ukućana ili rođaka.

U slučaju gubitka PIN-a, s istog broja koji je unesen u sustav, iz mobilnih mreža Republike Hrvatske poslati SMS poruku sadržaja OPET na broj 888777 nakon čega će kandidatu biti dostavljen novi PIN.

Prama odluci koju potpisuje ministar Radovan Fuchs, sljedeći važan datum za osmaše je 25. lipnja. Od tog dana u sustavu mogu prijavljivati srednjoškolske programe koje žele upisati. U ljetnom i jesenskom upisnom roku kandidati će moći prijaviti najviše šest srednjoškolskih programa. Prilikom sastavljanja liste učenici moraju imati na umu da na vrh liste postave program obrazovanja koji najviše žele upisati, a zatim i ostale željenim redoslijedom. Na programe će se raspoređivati tim slijedom.

Izdvojeni članak

Preko 250.000 otvaranja i 200 predstavljenih škola, a od sada možete pretraživati glazbene i plesne škole

Konačne ljestvice bit će objavljene 10. srpnja

Neke srednje škole za upise provode i prijemne ispite, a prijave za takve srednjoškolske programe završit će već 28. lipnja. Te dodatne provjere provodit će se između 29. lipnja i 1. srpnja i u tom roku učenicima moraju biti uneseni bodovi u sustav. Redoviti učenici koji ostvaruju dodatna prava za upis dokumentaciju koja uključuje stručno mišljenje HZZ-a i ostale dokumente kojima se ostvaruju ta prava moraju dostaviti do 1. srpnja.

Dana 6. srpnja s rang-lista upisa brisat će se kandidati koji nisu zadovoljili uvjete za upis pojedinih programa, a dan kasnije, 7. srpnja, završavaju prijave srednjih škola u NISpuSŠ-u. Tog dana započinje ispis prijavnica, a krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica (učenici donose razrednicima, a ostali kandidati šalju prijavnice Središnjem prijavnom uredu) je 9. srpnja.

Konačne ljestvice poretka za upis u srednje škole bit će objavljene 10. srpnja, a od 12. do 14. srpnja rok je za dostavu potpisanog obrasca o upisu u I. razred srednje škole (upisnice) u srednju školu u koju se učenik upisao. I ove se godine to može obaviti online putem, e-mailom, a valja naglasiti kako škole same određuju točne datume za zaprimanje upisnica i dodatne dokumentacije unutar tog predviđenog razdoblja i objavljuju ih u natječaju te na svojoj mrežnoj stranici te oglasnoj ploči škole.

Zato bi, između ostaloga, tijekom čitavog procesa upisa u srednje osmaši pažljivo trebali pratiti obavijesti na web stranicama škola koje žele upisati.

Izdvojeni članak

Svaki bod je bio presudan za upad: Pogledajte koje su škole upisali najbolji osmaši diljem Hrvatske

Ostat će slobodnih mjesta za jesenski

A oni koji ne ‘upadnu’ u željenu srednju školu novu priliku moći će iskoristiti na jesenskom roku. Slobodnih mjesta ostat će jer je prema e-Rudniku Ministarstva znanosti i obrazovanja u 8. razred ove godine upisan 38.301 učenik.

Odlukom ministra, u I. razred srednjih škola Republike Hrvatske u programe redovitog obrazovanja u školskoj godini 2021./2022. planira se dakleko veći broj upisnih mjesta – za ukupno čak 46.914 učenika. Broj slobodnih mjesta u školama za jesenski rok bit će objavljen 10. kolovoza.

Koje su srednje škole lani upisivali najbolji osmaši, oni s najvišim brojem bodova, pročitajte ovdje.

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

učenica gleda u kalendar
Share via
Copy link
Powered by Social Snap