Pretraga

Zabrana LGBT sadržaja u učeničkim domovima

A- A+

queer.hr

queer.hr

Učenici iz nekoliko zagrebačkih studentskih domova nemaju mogućnost neograničene pretrage interneta. Naime, njihov server ima neke zabranjene teme, a na popisu tema koje nisu primjerene za učeničke domove, nalaze se i stranice s LGBT tematikom.

Naime, na anonimnu dojavu učenika iz doma, novinari portala queer.hr istražili su zašto iz učeničkih domova nije moguće otvoriti stranice vezane uz LGBT tematiku, poput zagreb-pride.net ili kontra.hr. Glavna urednica queer.hr-a, Karla Horvat Crnogaj, objasnila nam je kako se tom zabranom onemogućuje mladima slobodan pristup informacijama, ali i da se informiraju o LGBT zajednici. To nije samo kršenje osnovnih društvenih prava, već i pravo pojednica da sazna neke osnovne podatke.

Dob osobe koju zanimaju te informacije nije nešto što bi se trebalo ograničavati vrstom podataka. U učeničkim domovima postoje zabrane na stranice s tematikom kockanja, droge, alkohola ili duhana, no niti jedna od cenzuriranih stranica ne sadržava sporne riječi. Nakon prikupljenih dokaza o ograničenjima i zabranama u učeničkim domovima, novinari su potražili povratne informacije na adresama nadležnim za kontrolu protoka sadržaja, potencijalno odgovorim za ovaj propust. Prema riječima čelnog čovjeka CARneta, Jurice Vratarića, zabrane za neke stranice poput kontra.hr nisu ni postojale.

Goran Skvarc, voditelj poslovnih komunikacija u Srcu, sustavu koji je umrežio domska računala, ističe kako zabrana za sporne stranice nema, niti ih je ikad bilo. Kako smo mi doznali iz redakcije queer.hr-a, još uvijek nije potvrđeno jesu li dokazane zabrane za stranice LGBT sadržaja ukinute. No, one su postojale, unatoč očitom negiranju odgovornih ljudi, budući da postoje fotografije koji to dokazuju. Još uvijek se čeka odgovor iz Ministarstva znanosti, sporta i obrazovanja, budući da oni odlučuju na koje su teme ograničene u učeničkim domovima.

Svaka zabrana bilo koje tematike u slobodnom je svijetu nedopustiva, a još je gora činjenica da se tema poput ove brani mladim ljudima, koji odrastaju i tek stvaraju jasne stavove o svijetu i životu. Za zrele stavove svakoga od nas potrebna je potpuna sloboda i dostupnost podataka.