Pretraga

Svi mladi mogu im se obratiti za pomoć: Donosimo popis LGBT+ udruga u Hrvatskoj

A- A+

Da gotovo trećina maturanata homoseksualnost smatra nekom vrstom poremećaja, a isto toliko homoseksualnim osobama zabranilo bi javne istupe jer tako loše utječu na mlade pokazalo je istraživanje provedeno 2021. godine. Zbog toga se u Hrvatskoj osniva sve više udruga s ciljem promocije LGBT+ prava, a većina njih održava i psihološka savjetovanja za mlade koji se susreću s problemima zbog svoje seksualnosti. Ako otkrivate svoju seksualnost, imate kakvo pitanje o tome ili se želite aktivno uključiti u rad neke LGBT+ udruge, donosimo popis udruga koje su aktivne u Hrvatskoj.

lgbt zastava

LGBT+ zastava | foto: Pixabay

Sve LGBT+ udruge imaju jedan cilj – promocija i zaštita prava navedene zajednice. U njih se može učlaniti, volontirati, a možete i odlaziti na njihove radionice, druženja, ili pak besplatna psihološka savjetovanja. Koje sve LGBTQI+  udruge u Hrvatskoj postoje i kako možete saznati više o njima, saznajte u sljedećem popisu.

Udruga Iskorak

Udruga Iskorak zalaže se za individualne slobode, nenasilje, ravnopravnost, pravednost i toleranciju. Zajedno okuplja LGBT i heteroseksualne osobe te se bori protiv nasilja. Ova udruga provodi testiranja i psihološko savjetovanje. Tako se ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16:30 do 18:30 sati može anonimno i besplatno testirati na HIV i sifilis, a rezultati su gotovi za jednu minutu. Provode i besplatno pravno savjetovanje, kao i razne radionice, edukacije, planinarska druženja ili druženja uz razne igre. Više detalja možete pronaći na njihovom Facebooku, Instagramu ili web-stranici.

Za pravo LGBTIQA+ osoba

Ovo je udruga studenata i nastavnika Pravnog fakulteta u Zagrebu koja stvara sigurno okruženje za studente ovog fakulteta, bez obzira na to koja je njihova seksualna orijentacija ili rodni identitet. Udruga organizira razne rasprave, predavanja, konferencije, zajedničko gledanje filmova ili druženja. Više informacija možete pronaći na njihovom Facebooku ili Instagramu, gdje objavljuju i edukativne objave. Za članstvo i rad u udruzi uvijek se možete prijaviti ovdje.

Udruga Lori

Ova udruga primarno djeluje u Rijeci, a bavi se edukacijom, pružanjem podrške i osnaživanjem LGBTIQ zajednice. Provode kampanje i projekte kojima ukazuju na probleme i diskriminaciju te time smanjuju predrasude i potiču tolerantno društvo u kojima se poštuju sva prava. Organiziraju grupne podrške s psihologinjom u kojima je cilj dijeliti iskustva. Više informacija pronađite na Facebooku ili Instagramu.

Izdvojeni članak
Marina Štambuk

Kako treba podučavati LGBT teme u školama? Stručnjakinja objasnila što je uputno izbjeći

Zagreb pride

Ova udruga poznata je po organizaciji povorke ponosa. Bave se programima zagovaranja jednakosti LGBTIQ osoba, edukacijama te istraživanjima. Imaju i platformu ‘Rozi megafon’ gdje osobe mogu prijaviti zločin iz mržnje. Na svom Instagramu redovito objavljuju edukativne sadržaje, poput toga što je to zapravo zločin iz mržnje. Više informacija pronađite na njihovoj web-stranici, Instagramu ili Facebooku.

qSPORT

Ovo je udruga za sve članove LGBT+ zajednice koji se žele okušati u nekom sportu. Nude plivanje, badminton, planinarenje, ples i biciklističke ture. Često održavaju razna natjecanja i događanja. Više informacije možete pronaći na njihovom Facebooku ili Instagramu.

LGBT centar Split

Ovo je društveno-kulturni projekt u Splitu koji želi smjestiti taj grad na mapu inkluzivnih gradova. Organiziraju razne aktivnosti, a imaju i psihološko savjetovanje u kojima se sa stručnom osobom razgovara o životnim situacijima, problemima i izazovima s kojima se susreće LGBTIQ+ osoba. Njihov rad možete pratiti na Instagramu, Facebooku ili njihovoj web-stranici.

Izdvojeni članak
lgbt zastava

Rijeka ima prvu predstavu za LGBT+ mlade: Govori o ljubavnoj priči između dvije djevojke

kolekTIRV

Ova udruga promiče zaštitu prava trans, interspolnih i rodno varijantnih (TIRV) osoba. Vizija im je slaviti raznolikost identiteta, tijela i iskustava. Pružaju psihološku podršku uživo i online, kao i pravnu ili vršnjačku podršku. Tu su i zimska druženja, razgovori ili besplatni kampovi za trans osobe. U ovoj udruzi možete i volontirati. Više informacija o samoj udruzi te općenito o trans osobama pronađite na njihovoj web-stranici, Instagramu ili Fejsu.

Udruga Domino

Udruga Domino ima četiri glavna programa: kultura, mediji, edukacija i politika. Cilj im je propitivanje tradicionalnih i rad na transformaciji normi u kulturi, medijima ili obrazovanju. Mišljenja su da u društvu postoje norme koje onemogućuju slobodu kreativnog, umjetničkog i queer izražavanja. Više o udruzi pronađite ovdje.

Dugine obitelji

Dugine obitelji udruga je primarno za one koji žele postati roditelji ili za njihove obitelji, ali na svom Instagram profilu često objavljuju informacije korisne i za mlade te općenito o LGBT+ pravima. Izdali su i slikovnicu ‘Moja dugina obitelj’. Pružaju besplatnu pravnu pomoć, grupne podrške, psihološka savjetovanja, druženja i okrugle stolove. Više informacija možete pronaći ovdje.