Pretraga

Zabrinjavajući podaci: Troje od pet tinejdžera postane žrtvom nasilja u vezi

A- A+

Prema novom istraživanju provedenom pri Sveučilištu Chicago tri od pet tinejdžera, bilo je žrtvom verbalnog vrijeđanja od strane svoga ljubavnog odabranika. Studija provedena na 667 mladih od 12-18 godina, utvrdila je jedan podatak, koji još više zabrinjava. Naime, 20 posto pripadnika istraživane skupine sebe su označili žrtvama fizičkog i seksualnog zlostavljanja u vezi.

Novo istraživanje na Sveučilištu Chicago došlo je do zabrinjavajućih rezultata, koji se tiču ljubavnih veza među mladima. Među 667 ispitanika utvrđeno je da čak 60 posto njih je bilo žrtvom verbalnog vrijeđanja od strane svoga ljubavnog partnera, odnosno partnerice. Ono što je još šokantnije je da jedna od pet osoba od 12 do 18 godina doživi fizičko i seksualno zlostavljanje u vezi, izvještava Daily Mail.

Izdvojeni članak

Nasilje u školama: Škole prijave 14 slučajeva zlostavljanja dnevno

Pojedina se nasilna ponašanja doživljavaju ‘normalnima’

Istraživanje nije potvrdilo razlike u ovom pogledu između etničkih skupina, prihoda obitelji ili geografske lokacije, a gotovo 700 tinejdžera koji su ispitivani, bili su iz svih dijelova Sjedinjenih Američkih Država.

Jedna od predvodnica istraživanja Elizabeth Mumford dala je doznanja da se neki elementi psihičkog zlostavljanja kao što su uvrede, optužbe ili flertovanje, često doživljavaju uobičajenima, što ne bi smio biti slučaj, budući da nisu bezopasne.

– Ništa od ovoga nije normalna interakcija. Više zabrinjava to što ih mi doživljavamo prirodnima, rekla je Mumford.

Izdvojeni članak

Dvije trećine mladih priznalo da su doživjeli nasilje u vezama

Nasilju podjednako izložene cure i dečki

Ono što bi se moglo izvući kao pozitivna okolnost, a naglašavaju je vođe istraživanja odnosno spomenuta profesorica te Bruce Taylor je to da unutar velike prisutnosti svakovrsnog nasilja u vezama, mladi se sve lakše odlučuju to i prijaviti institucijama.

Posebnost ovog istraživanja sa Sveučilišta Chicago je i u tome što je utvrdilo da su nasilju u vezama gotovo podjednako izložene i cure i dečki.

Čak i u spomenutim potkategorijama fizičko i seksualno nasilje. Mnogo prethodnih studija imalo je suprotne zaključke, odnosno oni su pokazivali da su cure puno češće žrtve nasilja.