Pretraga

Prigorski gradić novčanim sredstvima EU-a omogućio besplatnu prehranu svojim siromašnim učenicima

A- A+

Grad Križevci je na svojim službenim stranicama objavio vijest da je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku je 4. siječnja 2018. godine donijelo Odluku o financiranju njihova projekta ‘Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017. – 2018.)’. Tom Odlukom Gradu Križevcima odobreno je 456.209,50 kuna za prehranu učenika osnovnih škola u školskoj godini 2017./2018.

foto:srednja.hr

Spomenutim projektom su osigurana sredstva za prehranu ukupno 487 učenika koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva u matičnoj i područnim školama OŠ Ljudevita Modeca Križevci i OŠ ”Vladimir Nazor” Križevci te u Centru za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Križevci.

Izdvojeni članak

Prvi put u Hrvatskoj: 18.000 osnovaca ove županije od 2018. imat će besplatnu školsku prehranu

U matičnim školama prehrana će se odvijati u školskoj kuhinji, kao i do sada, gdje će se, osiguranjem dodatnih sredstava za prehranu djece u riziku od siromaštva, omogućiti veći broj korisnika školske kuhinje dok će se u područnim školama organizirati dostava takozvanih ‘lunch’ paketa. Kako Križevci dalje navode na svojim službenim stranicama, u kontekstu prehrane će se voditi računa da obroci osiguravaju kvalitetnu, raznovrsnu, količinski i nutritivno dostatnu prehranu učenika, sukladno Normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi.

Kriterije za ostvarivanje prava na besplatnu prehranu učenika u okviru ovog projekta, zajednički su utvrdili Grad i škole, a zatim je kriterije Odlukom usvojila svaka škola.

U tijeku je procedura izrade Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava od strane Ministarstva, a po potpisivanju istog, započet će i provedba projekta te će objavom u medijima i putem razrednika roditelji i skrbnici biti pozvani da dostave socijalnom radniku škole potrebnu dokumentaciju za ostvarivanje prava na besplatnu prehranu. Socijalni radnik će potom dokumentaciju provjeriti i predložiti ravnatelju učenike koji ostvaruju pravo.