Pretraga

Zagrebačka srednja škola dobila svoj plastenik: Profitirat će svi njihovi učenici

A- A+

Zagrebačka srednja škola dobila je dugo godina željeni plastenik. Učenici i nastavnici Centra za odgoj i obrazovanje Zagreb, priredili su veliko slavlje pri njegovom otvaranju. Ravnateljica škole, Đana Baftiri, navodi da će se učenici svih smjerova preko njega povezati te imati bolju stručnu praksu. Ova škola školuje cvjećare, vrtlare, kuhare, slastičare, knjigoveže i kartonažere.

Učenici i nastavnici Centra za odgoj i obrazovanje Zagreb, prošlog su petka svečano otvorili plastenik u dvorištu svoje srednje škole. Plastenik su priželjkivali godinama te je potreban učenicima za stručnu praksu. No, škola do sada nije uspjela prikupiti dovoljno financijskih sredstava. No, kroz projekt ‘Zavrtimo krug’, uz novčanu podršku DM-a, Gradske uprave grada Zagreba i njihovog Ureda za obrazovanje, sport i mlade, plastenik je konačno spreman za učeničku praksu.

‘Izniman događaj za školu’

– Otvorenje plastenika je za našu školu izniman događaj s obzirom na to da smo od prvih upisa učenika u obrazovnim programima pomoćni cvjećar i vrtlar 2013. godine nebrojeno puta pokušavali riješiti pitanje stručne prakse za naše učenike. Tako smo započeli suradnju s nekoliko tvrtki i obrta kao što su Zagrebački holding, Botanički vrt. Najdulje smo ostali na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Osim korištenja resursa fakulteta najponosniji smo na ogromnu pomoć i podršku pri radu doc. dr. Miroslava Poje i prof. dr. Ines Han Dovedan sa studentima, a suradnja će se nastaviti i dalje, poručila je ravnateljica srednje škole Centar za odgoj i obrazovanje, Đana Baftiri.

Učenici su otvorenje proslavili priredbom i izradom poklona zahvalnosti za uzvanike, među kojima je bio i zagrebački pročelnik Luka Juroš. Pod vodstvom nastavnika su čak i uredili unutarnji i vanjski prostor škole te ga pripremili za domjenak. Ravnateljica Baftiri je istaknula da projekt ‘Zavrtimo krug’ povezuje sadnju začinskog i ljekovitog bilja i njihovu upotrebu u školskoj kuhinji, ali i ugostiteljskom praktikumu.

Izdvojeni članak
Poljoprivredna i veterinarska škola osijek

FOTO: Ova škola ima svoj plastenik, vinograd, voćnjak, vinski podrum, traktor, uskoro i pčelinjak

Stručna praksa: Suradnja svih učenika na svim smjerovima

Osim što su osigurali proizvodnju začinskog bilja za pripremanje obroka, učenici će učiti i odlagati otpad biljnog podrijetla u kompostani. Učiti će i kako ponovno upotrebljavati otpad biljnog podrijetla, što će doprinijeti održivim upravljanjem. Drugim riječima, baš kako se i projekt zove, završili su krug. Čelnica zagrebačkog Centra za odgoj i obrazovanje je istaknula i da se kroz ovaj projekt jača samopouzdanje učenika te se potiče njihova inicijativa.

– Pomoćni cvjećari i vrtlari proizvodnjom bilja u plasteniku pomažu rad školske kuhinje. Učenici pomoćni kuhari i slastičari i kuhari pripremaju obroke na stručnoj praksi u suradnji s učenicima koji uzgajaju bilje. Učenici pomoćne knjigoveže i kartonažeri na praksi izrađuju ekološku ambalažu za plasiranje sušenog začinskog i ljekovitog bilja. Sve to jača njihovu timsku suradnju i rješavanje problema, jača poduzetništvo, potiče suživot s prirodom i održivost te osnažuje učenike u stjecanju kompetencija potrebnih za svakodnevan život i zanimanje u kojem se školuju, zaključila je Baftiri.