Pretraga

Zagrebačke škole razrušene u potresu: ‘Bojimo se i ući unutra’

A- A+

I da nema straha od širenja epidemije novog koronavirusa, zagrebački učenici danas zasigurno ne bi išli u školske klupe. Razorni potres, koji je jutros zadesio Zagreb, oštetio je i zgrade škola. Najoštećenije su, dakako, škole u samom centru grada i na Gornjem gradu, a ravnatelji priznaju i da se boje ući unutra. Najgore je, izgleda, pogođena Gimnazija Tituša Brezovačkog.

foto: Gimnazija Tituša Brezovačkog

– Bespomoćni smo, rekao nam je u ponedjeljak ujutro Damir Jelenski, ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog.

Njegova škola na zagrebačkom Gornjem gradu samo je jedna u nizu obrazovnih ustanova koje je pogodio snažan potres koji je u nedjelju zahvatio zagrebačko područje.

Tituš izuzetno oštećen

Izdvojeni članak
učionica

[UŽIVO] Evo kako je protekao obrazovni podnedjeljak u jeku izvanredne situacije u Zagrebu i Hrvatskoj

S gospodinom Jelenskim kratko smo razgovarali jer je taman tijekom našeg telefonskog razgovora došali statičari da provjere je li zgrada sigurna za korištenje.

– Izuzetno je teška situacija, tu smo domar i ja i mi se čak bojimo hodati po zgradi. Srušeni su zidovi, sve je puno pukotine po zidovima, …, ispričao je Jelenski.

Javio nam se kasnije potvratno kako bi nas obavijestio da statičari nisu uspjeli provjeriti stanje građevine te će pregled obaviti sutra. Škola je izuzetno oštećena.

POGLEDAJTE GALERIJU:

Prirodna nepogoda, koju je danas proglasio gradonačelnik Milan Bandić, zahvatila je i druge gradske škole.

Najgore u centru i na Gornjem gradu

Izdvojeni članak

Objava studentice PMF-a nakon potresa ganula tisuće ljudi: ‘Danas sam se uvjerila u nešto što je Sava oduvijek imala’

Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec rekla nam je kako ravnatelji čitavo jutro prijavlju štetu, a kako su najgore prošle škole u centru i na Gornjem gradu.

Ravnateljica Osnovne škole Lauder-Hugo Kon kaže da iako škola, smještena u gornjogradskoj palači Kulmer, nema prevelikih vidljivih oštećenja, ali je ipak moraju pregledati statičari.

– Iako izvana izgleda sigurno, pitanje je kakva je njezina statika. Nasreću, imamo online nastavu i svi već tjedan dana radimo od kuće, kazala je ravnateljica.

No oštećene su škole i izvan centra grada. Primjerice, škola u Vugrovcu, naselju koje je formalno u sastavu Sesveta, izgleda neupotrebljivo.

Uz potres, dočekala ih i poplava

Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju na Šalati uz potres je zadesila i poplava. Popucale su, naime, cijevi za grijanje te je voda procurila po učionicama.

Nadbiskupska klasična gimnazija | foto: Društvene mreže

Nadbiskupska klasična gimnazija | foto: Društvene mreže