Pretraga

Fenomenalan uspjeh zagrebačkih studenata: Osvojili srebro na prestižnom eurospkom natjecanju

A- A+

Zagrebački studenti matematike pokazali su da su, kada je riječ o programiranju, drugi najbolji u Europi. Patrick Pavić, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah osvojili su srebro na prvom izdanju Europskog studentskog ICPC natjecanja u Pragu. U rujnu ih čeka nastup i na svjetskom prvenstvu u Astani, Kazakhstanu. Još jedan tim zagrebačkog sveučilišta se plasirao na 17. mjesto.

Studenti iz cijele Europe formirani u 52 tima s 48 sveučilišta, okupili su se Europskom studentskom ICPC natjecanju (EUC). Ovaj programerski izazov se održao od 22. do 24. ožujka na Tehničkom sveučilištu u Pragu. Od hrvatskih studenata, najbolje se planirao tim Matematičkog odsjeka zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF). Pod nazivom ‘Zagreb 1’, ovaj tim Sveučilišta u Zagrebu čine Patrick Pavić, Dorijan Lendvaj i Krešimir Nežmah koji su osvojili drugo mjesto. Srebrna medalja u ovom trojcu omogućilo pravo i na sudjelovanje u Svjetskom studentskom ICPC natjecanja koje će se u rujnu održati u glavnom gradu Kazakhstana, Astani. Cijela trojka je na preddiplomskom studiju: Pavić i Lendvaj na drugoj godini, a Nežmah na trećoj.

Izdvojeni članak

Učenici sedmih razreda sklopili robota i razvili aplikaciju za njegovo upravljanje!

Korijeni natjecanja od sedamdesetih

Krešimir Malnar, tajnik Hrvatskog saveza informatičara, istaknuo je da se EUC ove godine održao po prvi puta. No, dio je puno starijeg Svjetskog ICPC natjecanja u programiranju za timove studenata. Malnar je istaknuo da je ovaj događaj već ‘skoro pola stoljeća pokretač svjetskog natjecateljskog obrazovnog programa’. Time se potiče napredak generacija svjetskih programera i računarskih inženjera.

– ICPC svoje korijene vuče od natjecanja održanog na Sveučilištu Texas A&M 1970. godine. Ideja je ubrzo postala popularna u SAD-u i Kanadi te je prvo Finale ACM ICPC natjecanja održano 1977. godine. Od tada do danas, natjecanje je preraslo u svjetsku mrežu regionalnih natjecanja koja okupljaju timove s više od 75 tisuća studenata koji dolaze s 3.450 sveučilišta iz 111 država svijeta. Timovi od tri studenta predstavljaju svoja sveučilišta na 45 regionalnih natjecanja te imaju priliku nastupiti na finalu koje okuplja 140 najboljih timova iz cijeloga svijeta, pojasnio je Malnar.

Izdvojeni članak
kod

[Zadatak dana] Mislite da vam dobro ide informatika? Provjerite znanje ovim ‘zeznutim’ pitanjem

Hrvatski studenti i ranije uspješno programirali

Malnar je istaknuo i da hrvatski studenti na ICPC-u nastupaju od 1996. godine. organizaciju njihovog sudjelovanja potpisuje upravo Hrvatski savez informatičara, a studenti pritom nižu odlične rezultate.

– Posebno uspješni bili su na CERC-u 2007., 2013., 2014., 2015., 2016., 2018. i 2019. kada su hrvatski timovi izborili plasman na finale Svjetskog studentskog ICPC natjecanja i na prva tri od navedenih nastupa osvojili srebrnu medalju. Nastup naših informatičara na ovom iznimno jakom natjecanju organizirao je Hrvatski savez informatičara koji je ranije organizirao i proveo sva studentska prednatjecanja za izbor svih naših timova koji su nastupili na ovom natjecanju. Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, naveo je Malnar.

Uz ekipu s PMF-a u top tri pozicije, još jedan zagrebački studentski tim može biti zadovoljan s plasmanom na 17. mjestu među svojim europskim kolegama. Riječ je o miješanom timu ‘Zagreb 3’ od jednog PMF-ovca i dvoje studenata s Fakulteta elektrotehnike i računarstva. FER-ove snage su predstavljali brucoši Toni Brajko i Marko Dorčić, a pridružio im se PMF-ov brucoš matematike, Vlatko Borevković.