Pretraga

Zagrepčani milijun kuna platili ‘besplatan’ adventski prijevoz

A- A+

Da besplatan prijevoz tijekom Adventa u Zagrebu baš i nije besplatan, znaju građani našeg glavnog grada. Naime, prijevoz u navedenom razdoblju ne poklanja sam Holding niti ZET, već Grad iz vlastitog proračuna, a sredstva koja su prijevozniku odobrena do sada iznose vrtoglavih 905.263,00 kuna. I to nije sve, jer su nam iz ZET-a potvrdili kako završni obračun tek slijedi, nakon završetka manifestacije.

Foto: Srednja.hr

Gradonačelnik Milan Bandić 24. studenog potpisao je odluke prema kojima se Holdingovoj podružnici ZET za besplatan prijevoz tijekom adventa dodjeljuju sredstva u ukupnom iznosu od 905.263,00 kuna.

Izdvojeni članak

ZET za blagdane svima poklanja 21 dan besplatne vožnje

Holding je sam procijenio troškove, a Grad plaća

Prema Zaključku o odobrenju naknade troškova prijevoza putnika u javnom prometu trgovačkom društvu Zagrebački holding, točnije ZET-u, odobrena su sredstva u iznosu od 793.440,00 kuna, na teret pozicije Gradskog ureda za gospodarstvo, rad i poduzetništvo.

Kako stoji u zaključku kojeg potpisuje gradonačelnik Bandić, navedena se sredstva odobravaju za pokriće troškova prijevoza putnika u javnom gradskom prometu tramvajima i autobusima za vrijeme manifestacije Advent u Zagrebu, vikendima u razdoblju od 25. studenog do 08. siječnja.

Dodatna su sredstva odobrena ZET-u za prijevoz putnika uspinjačom u istom razdoblju, ali za svaki dan od 6:30 do 24:00 sata. Iz gradske ‘kasice’ na prijevoz putnika ovim sredstvom odlazi 111.823,00 kuna, također na teret pozicije Gradskog ureda za gospodarstvo.

To bi značilo da je grad Zagreb u ovu svrhu ZET-u odobrio ukupna sredstva u iznosu od 905.263, 00 kuna. U obrazloženju oba zaključka stoji kako Zagrebački holding sam procjenjuje trošak prijevoza koji će nastati u tom razdoblju.

Odluke prema kojima se ZET-u odobravaju sredstva (za povećanje: desni klik-> pokaži sliku)

Izdvojeni članak

Provjerite na kojim sve područjima imate pravo na besplatan ZET prijevoz

ZET će tražiti nadoknadu sredstava nakon 8. siječnja

Pitanje na koji je točno način utvrđena visina sredstava koja će se isplatiti ZET-u za usluge javnog prijevoza vikendima kroz Advent, uputili smo u Ured za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, koji je trebao izvršiti ovaj zaključak. Naš upit proslijeđen je ZET-u odakle smo i dobili odgovor.

Iz ZET-a pojašnjavaju kako Grad Zagreb mjesečno uplaćuje ZET-u subvenciju kojom se pokrivaju troškovi poslovanja koji se ne mogu pokriti prodajom karata, kao što plaća i izdane karte prema Odluci o socijalnoj skrbi, godišnje odnosno mali dio mjesečnih.

– U procjeni su obuhvaćeni putnici koji povremeno koriste javni gradski prijevoz, a završni obračun i zahtjev za nadoknadom sredstva će se pripremiti nakon realizacije projekta, tj. nakon 08.01. kada se budu znali stvarni podatci. No, ako se uzme u obzir, kao direktni učinak ove odluke, smanjenje broja vozila u gradu, a time i gužve na cesti, direktno utječe na kvalitetu prijevoza, a isto tako i na manje troškove, kazali su nam iz ZET-a.

Ako je suditi po odgovoru iz ZET-a, odobrena sredstva u iznosu od 905.263,00 kuna nisu konačna, već će te brojke biti poznate tek nakon što manifestacija službeno završi.