Pretraga

Zaključna ocjena ne mora biti konačna: Imate pravo žalbe, ali o tome morate znati nekoliko stvari

A- A+

Na samom smo kraju nastave u ovoj školskoj godini što znači da će ovih dana učenicima biti zaključene ocjene iz svih predmeta. Oni koji nisu zadovoljni zaključenom ocjenom trebaju znati da zakonski imaju pravo ulaganja svojevrsne žalbe na nju. Konkretno, u školi možete podnijeti zahtjev da ispit iz tog predmeta polažete pred povjerenstvom. No, tu biste mogli požaliti – Zakon nigdje ne brani da ocjena povjerenstva bude niža od ocjene na koju se žalite. Ipak, statuti nekih škola to ne dozvoljavaju.

Foto: M. Gelenčir|srednja.hr

Kraj nastavne godine sve je bliži, a ovih dana u školama traju finalna ispitivanja i zaključivanje ocjena. Odmah u uvodu valja naglasiti da ona, prema Pravilniku o vrednovanju, ne mora proizlaziti iz aritmetičke sredine ocjena upisanih u dnevnik. Dakle, moguće je imati prosjek ocjena 2,3 iz nekog predmeta, a da vam nastavnik svejedno zaključi dobar ili 2,6, ali da vam zaključna ocjena bude dovoljan. To može ovisiti o tome kako ste ocijenjeni u kojem od elemenata vrednovanja ili jeste li pokazali napredak u drugom polugodištu.

Učenici koji nisu zadovoljni zaključnom ocjenom i misle da zaslužuju bolju imaju pravo tražiti polaganje ispita pred povjerenstvom.

Možete se žaliti pa polagati ispit pred povjerenstvom, ali…

– Učenici ili roditelji koji nisu zadovoljni zaključenom ocjenom iz pojedinog nastavnog predmeta imaju pravo u roku od dva dana od završetka nastavne godine podnijeti zahtjev učiteljskom odnosno nastavničkom vijeću radi polaganja ispita pred povjerenstvom, stoji to u Zakonu o odgoju i obrazovanju.

Ispit pred tročlanim povjerenstvom, koje odabire nastavničko vijeće, polagat ćete već u roku od dva dana od podnošenja zahtjeva. No, oni koji se odluče iskoristiti ovaj pravni mehanizam, moraju na umu imati jednu stvar – ocjena povjerenstva, ako je pozitivna, konačna je zaključna ocjena iz tog predmeta. Štoviše, u Zakonu se nigdje izrijekom ne navodi da ne možete dobiti i nižu. A možete završiti i na popravnom.

– U slučaju da je povjerenstvo učeniku utvrdilo ocjenu nedovoljan, a učenik ima zaključenu ocjenu nedovoljan iz najviše dvaju nastavnih predmeta, upućuje ga se na dopunski rad, piše u Zakonu.


KAKO IZGLEDA DOPUNSKI RAD NAKON ZAKLJUČENE JEDINICE?

Procedura s ‘popravnim’ nakon zaključene ocjene dalje je poznata – nakon nastave idete na svojevrsni dopunski rad koji traje između 10 i 25 sati, a ako ostvarite ishode nastavnik vam zaključuje pozitivnu ocjenu. Ako ne zadovoljite na tom dopunskom radu i ostane vam negativna ocjena, u kolovozu morate na popravni ispit kojeg opet polažete pred povjerenstvom.


Izdvojeni članak

Znajte svoja prava: Koliko puta u danu smijete pisano i usmeno odgovarati?

Kako u praksi izgleda ispit pred povjerenstvom?

No, vratimo se još na žalbu na zaključnu pozitivnu ocjenu i polaganje ispita pred povjerenstvom. U Zakonu stoji da se način polaganja ispita pred povjerenstvom utvrđuje statutom škole. Propis je to koji ima svaka škola u Hrvatskoj i može se pronaći na web stranici škole, a mi smo za primjer uzeli statut XV. gimnazije u Zagrebu (MIOC).

Učenici zagrebačkog MIOC-a koji nakon nastavne godine podnesu zahtjev za polaganjem ispita pred povjerenstvom, morat će, ovisno o nastavnom predmetu, polagati usmeni i pisani dio ispita. Iz kojih se predmeta polaže usmeni i pisani, a iz kojih samo usmeni ispit odlučuje nastavničko vijeće te škole. Pisani dio tog ispita, piše u statutu MIOC-a, traje najdulje 90 minuta, a usmeni najdulje 30 minuta. Što se tiče pitanja, njih na pisanom dijelu također utvrđuje povjerenstvo, a na usmenom ispitu uz ispitivača pitanja mogu postavljati i svi članovi povjerenstva.

Na kraju tog ispita povjerenstvo utvrđuje ocjenu, koja se donosi većinom glasova članova, a predsjednik povjerenstva dalje ju treba priopćiti učeniku. Daljnju proceduru već smo objasnili, a u MIOC-u ju navode i u statutu – pozitivna ocjena povjerenstva je konačna zaključna ocjena, a nakon negativne učenik ide na dopunski rad.

No, MIOC ima pravilo u Statutu koje u Zakonu nije navedeno – u toj školi ocjena povjerenstva ne može biti niža od zaključne ocjene protiv koje je podnesen zahtjev za polaganje ispita pred povjerenstvom.

Pravilo da ocjena povjerenstva ne može biti niža od zaključene, imaju još neke škole u čije smo statute ‘zavirili’ – primjerice Prva gimnazija u Zagrebu, III. gimnazija u Osijeku, I. gimnazija u Splitu, Tehničke škole u Rijeci.

U svakom slučaju, ako odlučite podnijeti zahtjev za polaganje ispita pred povjerenstvom, dobro proučite statut svoje škole jer je ondje detaljno opisano što možete očekivati od tog ispita kao i kakav vas ishod može očekivati.

O ovoj smo temi snimili i prigodni TikTok video, pa ga možete pogledati u nastavku.

@srednja_hr

Kraj školske godine je blizu, kako stojite s ocjenama? Ako niste zadovoljni, imate pravo na žalbu na zaključnu ocjenu! Detaljnije o tome pročitajte na 👉🏻 #srednjahr #skola #ocjena #zakljucna #krajskole #foryoupage #fyp

♬ Stylish BGM like instrumental hip hop – Tagord