Pretraga

Zamisli da nema prepreka

A- A+

Hrvatska je zemlja tisuću otoka, ali često i zemlja s tisuću predrasuda. Primjer toga je stav prema osobama s invaliditetom. Udruga Zamisli namijenjena je poticanju kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom i danas broji oko pedeset korisnika te petnaest volontera. Kako bi doznali što to točno znači i na koji način pomaže mladima posjetili smo njihov Info centar za mlade Zagreb na Kninskom trgu u Zagrebu. Naš prvi utisak bio je: Ovo nisu još jedna vrata iza kojih vas čeka mrzovoljna službenica s malo odgovora i puno papira za ispunjavanje.

,,Mladi s invaliditetom danas sve više teže visokom obrazovanju i zapošljavaju, a mi smo tu da ih osnažimo i motiviramo te na taj način potičemo njihovu samostalnost -istaknula je Katarina Friščić, mag.educ.soc. koja je jedna od osnivačica Udruge i trenutno je voditeljica Programa „Centar za male mobilne službe pomoći osobama s invaliditetom, Zagreb“ (skraćenog naziva Program CMMSPOSI).

Udruga Zamisli osnovana je 2005. godine i logo Udruge čini devetero mladih, koji predstavljaju devet osnivača Udruge, povezanih bez obzira na to imaju li invaliditet ili ne. Jer kako ističu: ,,Moj invaliditet nije moj identitet.

Najvažniji program Udruge trenutno je Program CMMSPOSI. Svim uključenim studentima, svojim korisnicima, pruža prijevoz na fakultet s posebno prilagođenim kombi vozilom, prilagodbu literature, pomoć druge osobe putem asistenta za studente s invaliditetom i putem daktilografa. ,,Naši asistenti su i sami studenti te korisnicima pružaju samo tehničku podršku. To znači da im pomažu u izvršavanju onih studentskih obaveza koje oni sami nisu u mogućnosti. Npr. pri pisanju seminara asistent tipka sadržaj koji mu korisnik diktira, ali ne daje savjete ili ispravke  sadržaja. – kaže mag. act. soc. Božena Jermen. Na ovaj način Udruga želi pomoći mladima s invaliditetom kako bi jednog dana bili potpuno samostalni u ispunjavanju životnih zadataka te znali kako postići svoje ciljeve.

,,U rad Udruge i sami korisnici se samoinicijativno uključuju, te tako stječu radna iskustva koja su jako bitna kad jednog dana diplomiraju i završe na tržištu rada. Tako na primjer, ako naši korisnici imaju ideje i želje uključiti se u pisanje projekata, mi smo im podrška i bit ćemo njihova referenca u životopisu. – dodaje gđa. Friščić.

Ukoliko mladi žele postati korisnici Programa, nakon što Udruga sredinom svibnja objavi poziv za iskaz interesa, zainteresirani se mogu prijaviti. Na temelju prijava slijede poziv iz Udruge i stručni tim zajedno sa korisnikom izrađuje individualan plan podrške koji je temeljen na potrebama i mogućnostima korisnika.

Dio programa CMMSPOSI je i Savjetovalište za mlade s invaliditetom koje djeluje kroz individualan, grupni i online rad. Organiziraju se radionice za mlade s invaliditetom u svrhu osnaživanja i motiviranja za uključivanje u visoko obrazovanjena kojima se mladi informiraju kako učiti i kvalitetno proći proces priprema za državnu maturu. Adresa [email protected] kao i broj 091 594 7288 kontakti su Savjetovališta namijenjeni za upite svih zainteresiranih potencijalnih korisnika i mladih s invaliditetom s područja cijele Hrvatske. 

Ivona je studentica novinarstva, aktivna članica Udruge i korisnica Programa CMMSPOSI i u Udruzi je od 2008. god.: ,,Pridružila sam jer sam od kolege čula da imaju uslugu prijevoza. Puno mi pomaže biti korisnik zato što imam tehničke uvjete riješene. Ne moram razmišljati o tome kako ću doći do faksa ili do knjižnice i mogu se više posvetit akademskim obvezama. Ivona je danas korisnica ali i članica Udruge. ,,Kao član osiguravam vidljivost projekata udruge- pišem za web i priopćenja za medije, a kao korisnik sudjelujem u projektima kao što su CMSPOSi i Mala škola kuhanja.

Mala škola kuhanja samo je jedan od zabavnih projekata udruge zamisli. U sklopu projekta ,,Meet the neighbours udruga je prošle godine sudjelovala i u međunarodnoj razmjeni mladih s invaliditetom. ,,Imali smo temu kulture pa smo posjećivali muzeje, imali interaktivne radionice ali i speed dejtove.– kaže Božena Jermen. 

Problemi na fakultetima

Kada se odluče za nastavak svog visokoškolskog obrazovanja, mladi s invaliditetom često se susretnu s brojnim preprekama poput neadekvatnih prilaza, nedostatne infrastrukture i sličnog. Danas fakulteti Sveučilišta u Zagrebu imaju koordinatora za studente s invaliditetom koji su veza između studenata i profesora, ali i ostalog fakultetskog osoblja. „Program CMMSPOSI provodimo u partnerstvu sa Filozofskim i Ekonomskim  fakultetom i na kojima studira najveći broj naših korisnika – ističe gđa. Friščić.

Još jedan od problema s kojim se mladi s invaliditetom mogu susresti je pozitivna diskriminacija u obliku popuštanja od strane profesora. Ona nastaje zbog neznanja i neupućenosti profesora kako se postaviti prema studentu što dugoročno može imati štetne posljedice. ,,Ako profesori ne znaju kako pristupiti samom studentu, u redu je pitati studenta kakav pristup on očekuje i treba. Najvažnije je da studenti s invaliditetom svojim iskustvom pokažu profesoru da mogu jednako kao i ostali kolege i slijedom toga budu jednako tretirani.– dodaje Božena Jermen.