Pretraga

Zapamtite ova imena: Odabrana fantastična petorka koja će nas predstavljati na olimpijadi iz kemije

A- A+

Po drugi puta otkada se natjecanje provodi, hrvatski će učenici nastupiti na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi (IMChO). Riječ je o renomiranom natjecanju starijem i od same Međunarodne kemijske olimpijade, a ove se godine provodi po 53. puta. Na natjecanje u ruski Sankt Petersburg putuje petero naših srednjoškolaca.

Izvor fotografije: Hrvatsko kemijsko društvo

Mislav Barić (III. gimnazija Split), Ivor Vavra Plavšić (V. gimnazija Zagreb), Luka List (Gimnazija ‘Fran Galović’ u Koprivnici), Barbara Sumić (III. gimnazija Split) i Stjepan Dolić (III. gimnazija Zagreb) čine fantastičnu petorku koja se kvalificirala na 53. Međunarodnu Mendeljejevu kemijsku olimpijadu u Sankt Petersburgu. 

Izdvojeni članak

Sjećate se maturanta Ilije koji ima više olimpijskih medalja od Janice? Upravo je osvojio još jednu

Riječ je o prestižnom natjecanju starijem i od same Međunarodne kemijske olimpijade, a prošle su godine na njemu naši učenici osvojili srebrnu i brončanu medalju.

Da bi se plasirali na 53. IMCho, učenici su rješavali izlučni ispit na kojem je radio tim znanstvenika i studenata s iskustvom u međunarodnim kemijskim olimpijadama.

– Izlučni test protezao se preko 30 stranica, sa zadatcima mnogo težim čak i od zadatka na Državnom natjecanju iz kemije, a za njegovo su rješavanje učenici na raspolaganju imali pet sati. Učenicima posao nije olakšavala ni činjenica da je ispit pisan na engleskom jeziku, kako bi bio vjerna simulacija onoga što ih čeka na IMChO, priopćili su iz Hrvatskog kemijskog društva (HKD).

Izlučnom ispitu pristupilo je 11 učenika, a održao se prošloga tjedna na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

– Barbara je već sudjelovala na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih (IJSO), kao i na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije (EUSO), gdje se natjecala u timu zajedno s Mislavom. Ivor se natjecao na Olimpijadi metropola, dok će Stjepanu i Luki ovo biti prvo sudjelovanje na nekoj olimpijadi znanja, poručuju iz HKD-a.