Pretraga

Sjećate se maturanta Ilije koji ima više olimpijskih medalja od Janice? Upravo je osvojio još jednu

A- A+

Po prvi puta hrvatski su učenici ove godine sudjelovali na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi. Riječ je o renomiranom natjecanju starijem i od same Međunarodne kemijske olimpijade, a ove se održalo u Minsku u Bjelorusiji. Na 52. Mendeljejevu olimpijadu kvalificirala su se četiri hrvatska učenika, od kojih je najbolji bio Varaždinac Ilija Srpak koji je osvojio srebro. Medalju, i to brončanu, osvojio je i Matko Petrović, učenik XV. gimnazije Zagreb.

Izvrsne vijesti ovih dana stižu iz bjeloruskog glavnog grada, gdje su hrvatski učenici na Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi u konkurenciji 135 učenika iz 22 države, ostvarili izvrsne rezultate.

Hrvatskim učenicima srebro i bronca

Izdvojeni članak

Prestigao i Janicu: Varaždinski maturant Ilija ima 8 olimpijskih medalja i pozivnicu za studiranje na Cambridgeu

– Na upravo održanoj Međunarodnoj Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi hrvatski su učenici osvojili srebrnu i brončanu medalju. Hrvatsku su na ovome natjecanju predstavljali Ilija Srpak (4. razred, Prva gimnazija, Varaždin, srebrna medalja), Matko Petrović (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb, brončana medalja), Janko Čivić (4. razred, III. Gimnazija, Osijek) i Borna Šimić (4. razred, Gimnazija “Matija Mesić”, Slavonski Brod). Učenike je na olimpijadu vodio Viktor Škorjanc, student kemije Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, poručili su iz Prve gimnazije Varaždin.

Četvorka je pravo sudjelovanja na Olimpijadi učenici ‘zaradila’ temeljem uspjeha na izlučnom ispitu održanom na Kemijskom odsjeku PMF-a.

Valja napomenuti kako je upravo na inicijativu najbolje plasiranog Ilije Srpka, koji je već više puta predstavljao Hrvatsku na Međunarodnoj kemijskoj olimpijadi, Hrvatsko kemijsko društvo stupilo kontakt s organizatorima Međunarodne Mendeljejeve kemijske olimpijade. Organizatori su na upit HKD-a o sudjelovanju odgovorili vrlo pozitivno i poslali im pismo kojim pozivaju Hrvatsku da po prvi put prisustvuje na IMChO-u.

Mislim da je bitno nadodati u tekst da sam osvojio najviše srebro te da mi je do zlata falilo 0,2% dok je Janku do bronce falilo 0,7%, napomenuo je Ilija, koji nam je nedavno otkrio i kako je ovo natjecanje ‘dosta teško i zahtjevno, traži neka dosta specifična znanja te u nekim aspektima čak i više nego sama Međunarodna kemijska olimpijada.’

Na Mendeljejevoj olimpijadi traži se visoka razina znanja

Izdvojeni članak
foto: Ivan Božić|srednja.hr

Nije mu ni nebo granica: Svestrani Ilija donio broncu s međunarodne olimpijade iz astronomije i astrofizike

Kao što smo spomenuli, na Mendeljejevoj olimpijadi sudjeluju pobjednici državnih izlučnih natjecanja. Samo natjecanje sastoji se od tri djela, pojašnjavaju iz Hrvatskog kemijskog društva.

– Prvi je test znanja: kroz 8 obaveznih zadataka ispituje se znanje iz različitih grana kemije. Drugi test sadržava zadatke iz sljedećih područja: anorganska kemija, organska kemija, analitička kemija, fizikalna kemija, znanost o životu i polimeri. Svako je područje zastupljeno s tri zadatka, od kojih se samo zadatak s najvećim ostvarenim brojem bodova uzima u obzir pri daljnjem bodovanju, čime se želi provjeriti kako se učenici snalaze u različitim granama kemije. Treći dio natjecanja je praktični i njime se testiraju sposobnosti i vještine rada u kemijskom laboratoriju. Vrlo bitna razlika između IChO-a i IMChO-a je da na Mendeljejevoj olimpijadi ne postoji skup zadataka koji se objavljuje prije samog natjecanja (tzv. Preparatory Problems) i definira vrste problema koji će se vjerojatno pojaviti na ispitu pa je samim time spektar znanja potreban za kvalitetno rješavanje zadataka mnogo širi. Također, organizacijski odbor Mendeljejeve olimpijade ima relativno ustaljen sastav, što omogućuje da sastavljeni zadatci održavaju svoju visoku kvalitetu, kao i visoku razinu znanja koju zahtijevaju, poručuju iz HKD-a.