Pretraga

Želite besplatno putovati Europom? Europska unija daje besplatne karte za čak 30.000 tinejdžera

A- A+

Nesvakidašnje vijesti stižu iz EU. Europska je komisija upravo odobrila 12 milijuna eura vrijedan projekt kojim će se tinejdžerima diljem Europe dodijeliti besplatne željezničke karte, inače u vrijednosti do 510 eura, za putovanje Europom. Čak 20 do 30 tisuća 18-godišnjaka Europljana dobit će priliku upoznati brojne dijelove kontinenta, i to potpuno besplatno, piše Citylab.

Foto: Pixabay

Ovog ljeta Europska komisija nudi 18-godišnjim Europljanima besplatne željezničke karte za putovanje Europom. Rezultat je to 12 milijuna eura vrijednog projekta o kojem se prethodnih godina dosta govorilo, a sada dolazi i do realizacije. Radi se o brojkama između 20 i 30 tisuća mladih koji će dobiti ovu jedinstvenu priliku, a više detalja o tome kako se prijaviti i tko će besplatno dobiti karte za putovanje u vrijednosti do 510 eura, saznat ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci.

Ideja je proširiti horizonte mladim ljudima

Još od najave ovog projekta prije dvije godine, mnogi su se pitali koja je svrha omogućavanja besplatnih putovanja po Europi. Ideja iza svega je, prenosi Citylab, proširiti horizonte mladim ljudima i pobuditi europsku svijest i povezanost.

– Obrazovanje nije samo ono što naučimo u učionici, već i ono što otkrijemo o kulturi i tradiciji naših Europljana, rekao je Tibor Navracsics, povjerenik Europske unije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport.

Kada smo o tome prije dvije godine razgovarali s našim zastupnicima u Europskom parlamentu, velika većina podržala je ideju, ističući multikulturalni doživljaj i iskustvo kao nešto neprocjenjivo za mlade Europljane. Jedina koja je o tome imala izdvojeno mišljenje jest Ruža Tomašić.

Tomašić: ‘Riječ je o klasičnom populizmu i čistom kupovanju mladih birača’

O ovome projektu Tomašić je još prije gotovo dvije godine govorila kao o klasičnom populizmu i krivoj poruci koju šaljemo mladima, koji su zapakirani tako da je svakome teško ne podržati.

Izdvojeni članak

Pitali smo naše europarlamentarce hoće li podržati prijedlog o besplatnoj InterRail karti za mlade

– Riječ je o klasičnom populizmu. Lijepo zvuči i tako je predstavljen da je političarima teško biti protiv jer u tom slučaju ispada da su protiv mladih. Jasno je da to putovanje nije besplatno nikome osim krajnjem korisniku. On će dobiti poklon od političara, a račun će platiti europski porezni obveznici među kojima ima i jako puno mladih koji zarađuju svoj novac na tržištu. Oni su danas opterećeni ogromnim administrativnim teretom i previsokim nametima, a dobar dio tog novca koristi se za financiranje upravo ovakvih nepotrebnih programa. Ispada da one koji rade i bore se na tržištu kažnjavamo visokim porezima da bismo drugima financirali dokolicu. To je kriva poruka mladima, rekla je tada Tomašić.

Dodatno je istaknula kako se novac, umjesto trošenja na populizam i kupovanje birača, mogao utrošiti na nešto što će mladim Europljanima uistinu olakšati život.

– Ovako je to čisto kupovanje mladih birača i dodatno skriveno subvencioniranje europskih željeznica koje su neučinkovite i već ionako troše previše novca poreznih obveznika. Koliko god to nepopularno bilo, zdrav razum nalaže mi da budem protiv. Ako se taj novac već mora potrošiti, onda radije mladima koji nakon srednje škole ne nastavljaju školovanje platimo dodatne seminare iz financija, poduzetništva i EU fondova kako bi lakše uspjeli na tržištu, zaključila je Tomašić.