Pretraga

Želite putovati Europom i to besplatno? Mladima se dijele karte za vlak, evo detalja

A- A+

Ako imaš 18 godina i živiš u zemlji članice EU-a ili zemlji pridruženoj programu Erasmus+, možeš osvojiti besplatne propusnice za putovanje vlakom po cijeloj Europi. Prijave traju do 18. listopada, a za sudjelovanje treba ispuniti kratki kviz. Mladi se mogu prijaviti i s grupom prijatelja, a oni koji osvoje kartu mogu putovati od ožujka 2024. do kraja svibnja 2025.

španjolska

DiscoverEU putovanje u Španjolskoj | foto i obrada: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Svi koji su rođeni između 1. siječnja i 31. prosinca 2005. godine mogu osvojiti besplatne karte za putovanje vlakom po Europi. Riječ je o inicijativi DiscoverEU u okviru programa Erasmus+ te je cilj da mladi otkriju druge kulture u Europi te upoznaju druge mlade.

Oni koji se prijavljuju samostalno trebaju riješiti kviz

Prijave traju do 18. listopada u 12 sati, a oni najsretniji dobit će besplatnu putnu propusnicu za vlak i Europsku iskaznicu za mlade koja daje određene popuste. Prijaviti se mladi mogu samostalno ili s grupom prijatelja, a oni koji se prijavljuju individualno trebaju sudjelovati u kvizu. Oni koji osvoje karte mogu putovati najviše 30 dana i to od 1. ožujka 2024. do 31. svibnja 2025.

– Nakon odabira sudionika nacionalne agencije za Erasmus+ organiziraju sastanke kako bi im pomogle da se upoznaju i pripreme za putovanje. Sudionici s invaliditetom ili zdravstvenim problemom koji im otežava putovanje dobit će potrebnu pomoć, stoji u opisu DiscoverEU programa.

Kviz koji je potrebno riješiti prilikom prijave odnosi se na opće znanje o Europskoj uniji i drugim inicijativama EU-a usmjerenima na mlade. Oni koji se prijavljuju s grupom prijatelja ne trebaju ispunjavati kviz.

– Postoji i dodatno pitanje na koje sudionici moraju dati približan odgovor. Što je procjena bliža točnom odgovoru, kandidat će dobiti više bodova. Na temelju toga Komisija će rangirati kandidate. Komisija će kandidatima dijeliti putne propusnice prema njihovu rangu sve dok ih ne nestane. Odabir se provodi prema državljanstvu i/ili zemlji boravišta, u skladu s brojem putnih propusnica dodijeljenih svakoj zemlji. Kvote po zemljama bit će objavljene s rezultatima odabira, stoji u pravilima.

Izdvojeni članak
discovereu putovanje vlakom

Krenuo sam na DiscoverEU, besplatno putovanje vlakom za mlade po Europi: Jedinu pomutnju napravio HŽ

U zadnjem krugu iz Hrvatske se prijavilo gotovo tisuću mladih

Podsjetimo, Europska komisija ovaj je program pokrenula u lipnju 2018. godine. Od tada se za ovaj program prijavilo više od milijun mladih, a podijeljeno je gotovo 250.000 karata. Posljednje prijave bile su u svibnju, a prema podacima iz Hrvatske se prijavilo 958 mladih. Karte je osvojilo njih 325. Zemlje s najvećim brojem prijava u svibnju bile su Turska, Njemačka i Španjolska, a najviše karata dobili su Nijemci.

Mladi se prijaviti mogu ovdje. Ako vas zanima kako izgleda ovo putovanje, autor ovih redaka nedavno je bio na njemu. Ovdje možete pročitati prve dojmove s putovanja od Zagreba do Pariza, kao i videozapis s putovanja, a uskoro će biti objavljen i daljnji tijek putovanja po Španjolskoj.