Pretraga

Željko Jovanović protiv vjeronauka u školama, ali ne i ministar Jovanović

A- A+

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović jučer je dao osvrt na rad svoga resora, u dvije godine, dakle otkada mu je on na čelu. U tri navrata ministar je napomenuo kako je MZOS utjecao na poboljšanje studentskog standarda, mada se nisu dogodile nikakve financijske olakšice za ovu osjetljivu skupinu društva, a meniji u menzama su poskupili. Rekao je i kako iz osobne perspektive smatra da je vjeronauku mjestu u crkvi, ali da kao ministar neće utjecati na njegovo istiskivanje iz škola. Najavio je da od iduće godine MZOS namjerava građanski odgoj u sve škole, a kojemu će jedna od svrha biti borba protiv korupcije.

Foto: srednja.hr

Ministar Željko Jovanović, dao je osvrt na dvogodišnji rad svoga resora. Napomenuo je kako je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, najuspješnije po apsorpciji sredstava iz EU fondova te kako su svi osnovni cijevi s početka mandata ostvareni. Spomenuo je u više navrata da je studentski standard poboljšan, iako je poznato da su povećane cijene menija u menzama za jednu trećinu, dok drugdje nisu osigurane nikakve olakšice. Kao glavna postignuća MZOS-a u pogledu srednjoškolskog obrazovanja iščitavaju se sufinanciranje prijevoza učenika putnika te pokretanje e-upisa u srednje škole.

Izdvojeni članak

Druga strana: Evo što MZOS i Sveučilišta ne znaju, a trebala bi znati

Svjetonazorska pitanja se nisu mogla zaobići

Više puta ministar se Jovanović dotaknuo pitanja građanskog odgoja. Naglasio je da ovaj predmet, koji je još u eksperimentalnoj fazi, namjerava uvesti od naredne godine u sve škole, od prvog razreda osnovne. Jedno od svojstava ovog predmeta bit će učenje školaraca o antikoruptivnom ponašanju.

– Da smo imali građanski odgoj, ne bismo imali homofobni referendum, a ni pokušaj referenduma koji je uperen protiv cijele jedne nacionalne manjine, rekao je ministar.

Od strane novinara mu je upućeno pitanje je li građanski odgoj svojevrsna alternativa vjeronauku, na što je ministar Jovanović odgovorio iz dvije perspektive.

– Kao građanin Republike Hrvatske osobno smatram da je vjeronauku mjesto u Crkvi, a ne u školi. No kao ministar odgovorno tvrdim da nijednim potezom građanskim odgojem ne mislimo istiskivati vjeronauk iz škola, rekao je Željko Jovanović.

Izdvojeni članak

MZOS upozorio škole: ‘Ne namećite tuđe svjetonazore učenicima’

Najuspješnije ministarstvo po apsorpciji EU fondova

Kada je riječ o već spomenutom povećanju cijena hrane u menzama ministar je napomenuo kako se ovom mjerom, uspjelo u dva mjeseca uštedjeti 18 milijuna kuna, a sredstva su zatim proslijeđena u studentsku prehranu kroz povećanje subvencije jela koje su studenti odabrali.

Glede fakultetske populacije, ministar je naglasio i kako će se proračun za stipendije u 2014. povećati za 50 posto.

Dodao je da je MZOS najučinkovitiji kada je riječ o apsorpciji sredstava iz EU fondova, odnosno da je u ovoj godini povuklo 115 posto planiranih sredstava, odnosno više od 300 milijuna kuna.

Među tim sredstvima ističe se 30 projekata strukovnih srednjih škola, čija je ukupna vrijednost 4,5 milijuna eura.

Ministar je dodao kako će se u drugom dijelu mandata pozabaviti produljenjem osnovnoškolskog obrazovanja na devet godina, licenciranjem i obrazovanjem nastavnika. Dotaknuo se i organizacije Europskih sveučilišnih sportskih igara, kojima će 2016. domaćini biti Zagreb i Rijeka, a kroz koje će se između ostaloga nastojati promovirati privlačnost hrvatskih sveučilišta, studentima iz cijelog svijeta.

Željko Jovanović protiv vjeronauka u školama, ali ne i ministar Jovanović
Share via
Copy link
Powered by Social Snap