Pretraga

Zidari, mesari i autolakireri: Nepopularna zanimanja, ali posao gotovo siguran

A- A+


Izdvojeni članak

Matura napravljena za gimnazijalce, strukovnjacima puno teže

Iako se u Hrvatskoj sve manje učenika odlučuje za obrtnička zanimanja, činjenica je da učenici koji završe srednju školu u određenoj struci brže nađu posao nego gimnazijalci koji se na kraju srednje škole ipak predomisle i ne nastave svoje obrazovanje na fakultetu. Osim toga, učenici koji se odluče za razna deficitarna zanimanja poput struke mesara ili zidara mogu ostvariti pravo na stipendiju.

Autolakirer, mesar ili pak zidar? Mnogima ova zanimanja zvuče neprivačno, jer je broj upisanih učenika koji se upisuju u strukovne srednje škole u velikom padu. Učenici hrle u gimnazije, a onda ne uspiju nastaviti obrazovanje na fakultetu i mnogi od njih se nakon srednje škole nađu na burzi. S druge strane, njihovi kolege iz obrtničkih zanimanja nalaze posao lakše i brže, a tijekom srednjoškolskog obrazovanja mnogi od njih ostvaruju i pravo na stipendiju.

Izdvojeni članak

Maturantica gimnazijalka: Moja četvorka vrijedi više od one iz strukovne

Budući mesar kroz praksu osigurao radno mjesto

Budući zidar koji nastavlja slijediti očevo zanimanje, Adis Čikrin je iznimno zadovoljan izabranim smjerom. Iako je tek u prvom razredu srednje građevinske škole, već ima velike planove za sebe.

– Vidim se kao obrtnik, da imam svoj mali obrt i da obnavljam razne stanove i kuće, kazao je za dnevnik Nove TV budući zidar Adis.

Osim zanimanja zidara, na tržištu se traže i mladi mesari. Josip Bedeković odrađuje praksu u jednoj tvrtci u kojoj ga već u prvom srednje pripremaju za posao.
– Već sada imam osiguran posao nakon što završim tri godine za mesara, objasnio je Josip.

Sličnu priču dijeli i Filip Kozjak koji je odlučio upisati srednju školu smjera autolakirera. Već dugo vremena zna da se želi baviti upravo tim zanimanjem, pa mu ni nastava nije preteška.

Stipendijama motiviraju učenika da idu u obrtničke škole

Iako je nezaposlenost mladih prisutna u svim strukama, obrtnici svejedno prije dođu do radnih mjesta. Jedan razlog je sudjelovanje na stručnoj praksi tijekom školovanja kad ih mnogi poslodavci već ‘zapikiraju’ poput spomenutog budućeg mesara Josipa. Učenike već godinama financijski pomaže grad Zagreb kako bi i oni ali i potencijalni novi srednjoškolci bili motivirani za ova deficitarna zanimanja.

Tako je Zagreb ovih dana isplatio stipendije za 59 učenika strukovnih škola, a iznosi se kreću od 900 kuna za učenike prvih razreda do 1500 kuna za one koji su u posljednjoj godini školovanja.
Unatoč stipendiji i tome što se do posla dolazi lakše, sve manje učenika upisuje obrtničke škole.

Zbog toga postoje stipendije, kako bi se mladi okrenuli školama nakon kojih će biti zaposleni, a ne samo još jedna brojka na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje.