Pretraga

Matura napravljena za gimnazijalce, strukovnjacima puno teže

A- A+


Izdvojeni članak

Maturantica gimnazijalka: Moja četvorka vrijedi više od one iz strukovne

Niti ove godine ne možemo očekivati uvođenje strukovne mature za sve učenike srednjih strukovnih škola. Iako je proljetos ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović najavio da će se od jeseni uvesti strukovna matura, nje još nema na vidiku. Učenici iz strukovnih škola često plaćaju skupe privatne pripreme kako bi se spremili za maturu jer neke od predmeta koje moraju položiti nisu imali dvije godine u školi.

Strukovno obrazovanje se ne vrednuje na pravilan način putem državne mature. To je jasno svim učenicima i njihovim roditeljima koji plaćaju skupe privatne pripreme za maturu jer neke predmete koji se pojavljuju na ispitima mature učenici nisu imali u srednjoj školi, ili su ih pak imali samo u prva dva razreda.

Izdvojeni članak

Strukovnjaci ipak neće tako lako u četvrti razred besplatno: U Koprivnici im odbili sve zamolbe

Jovanović najavljivao strukovnu maturu na sva usta, ali na tome je stalo

Da je državna matura prilagođenija gimnazijalcima, ljetos je znao i ministar Jovanović.
– Ako učenici strukovnih škola polažu nešto što nisu učili, onda državna matura nema smisla. Nepravedno je da učenici strukovnih škola polažu isti tekst kao učenici gimnazija. Od jeseni mora postojati i strukovna matura, glasno je istupao ministar obrazovanja.

Unatoč sigurnim najavama, njegova obećanja nisu se obistinila, jer se strukovna matura neće pojavljivati ni ove godine. Nije pripremljena niti dogovorena s fakultetima, a o njoj bi se tek trebalo početi raspravljati, prenosi Novi list.

Grafičari za Grafički fakultet moraju polagati predmete koje nisu slušali dvije godine

Državna matura više pogoduje maturantima gimnazija nego učenicima srednjih škola, jer gimnazijalci slušaju sve predmete u srednjoj školi, te nemaju toliki problem s pripremom gradiva za maturu.
S druge strane, u nekim strukovnim školama učenici koji žele nastaviti svoje obrazovanje u izabranoj profesiji moraju polagati predmete za koje ih školski kurikulum nije pripremio.

Tako bi Grafički fakultet trebali upisivati učenici grafičkih srednjih
škola, no oni nailaze na velike probleme prilikom upisa na fakultet koji bi
trebao biti logičan slijed njihovog srednjoškolskog obrazovanja. Da se upišu na taj fakultet, grafičari moraju položiti kemiju i fiziku, a nisu ih slušali pune dvije godine u svojoj školi. Zbog toga se često puta odlučuju na skupe privatne pripreme, kako bi mogli konkurirati gimnazijalcima na maturi.

Zbog toga svi komentari o državnoj maturi kao poštenom projektu koji daje jednake šanse svim učenicima – padaju u vodu.