Pretraga

Zna li Bandić nešto što ne znamo? Svog pročelnika proglasio ministrom obrazovanja

A- A+

Na današnjem tradicionalnom božićnom primanju ravnatelja vrtića, osnovnih i srednjih škola kod kardinala Bozanića na Kaptolu, pojavio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Primanju je nazočio i njegov pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. Pozdravljajući prisutne, Bandić je Lovrića oslovio ministrom obrazovanja, a s obzirom na broj saborskih zastupnika okupljenih u njegovom klubu i učestali interes za obrazovne teme, opravdano je zapitati se zna li zagrebački gradonačelnik nešto što javnosti nije poznato.

Screenshot: Index.hr

S krajem prošloga tjedna stišala se bura oko tzv. besplatnih udžbenika za hrvatske učenike, kojima je Milan Bandić uvjetovao podršku svog saborskog kluba državnom proračunu, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak istovremeno prijetila odlaskom sa svoje pozicije ukoliko se Zakon o udžbenicima ne izglasa u Saboru.

Izdvojeni članak

Od danas porezni obveznici plaćaju, a škole postaju vlasnici udžbenika

Pričalo se i o potencijalnom preslagivanju u Vladi s obzirom na ‘okrupnjivanje’ Bandićeva saborskog kluba. Osim toga, jasna je sada već dugotrajna netrpeljivost između Bandića i ministrice obrazovanja, stoga nam je u tom svjetlu današnji događaj zapeo za oko.

Naime, zagrebački gradonačelnik danas je na Kaptolu prisustvovao tradicionalnom božićnom primanju ravnatelja vrtića osnovnih i srednjih škola kod kardinala Josipa Bozanića. Događaju je prisustvovao i pročelnik Gradskoga ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, a Bandić ga je, obraćajući se okupljenima, pozdravio riječima ‘Poštovani naš ministre obrazovanja, profesore Lovriću’.

Takav njegov namjerni ili slučajni pozdrav Lovriću još je zanimljiviji imajući na umu da nitko iz Ministarstva znanosti i obrazovanja ovome događaju nije prisustvovao; tamo je bila tek ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković.

Izdvojeni članak

Pošto kila školskih udžbenika? Nije važno kakav je sadržaj, važno je koliko teži

Je li ovime Bandić tek pozdravio gradskog ‘ministra’ obrazovanja ili je aludirao na nešto drugo, pitanje je koje ne treba smetnuti s uma; Bandićev saborski klub trenutačno broji 10 zastupnika, dok ih klub vladajućeg HNS-a broji upola manje, tek pet. Tu je i Bandićevo sve češće uplitanje u obrazovne teme, zbog čega se, kako smo mogli vidjeti, prijetilo i ostavkama u Vladi.

Ima li Bandić ‘u rezervi’ svoje kandidate za potencijalno upražnjena mjesta ili možda već zna nešto što javnosti nije poznato?