Pretraga

Znanost dokazala: Muško – ženska prijateljstva su mit!

A- A+

Muško-ženska prijateljstva mit ili realnost? Znanost se napokon pozabavila ovom kontroverznom temom kako bismo dobili odgovor na ovo pitanje. Zaključak je muškarci ne shvaćaju što znači pojam ‘samo prijatelji’ iz ženske perspektive.

Platonske veze ili klasična ‘samo’ prijateljstva između muškaraca i žena samo su mit. Zaključak je to analize ove vrste odnosa među spolovima koju je proveo američki psiholog Adrian F. Ward, piše znanost.geek.

Iako smo svjedoci da neromantična prijateljstva između žena i muškaraca uglavnom ostanu na tome, u prilog Wardovoj tezi govore i nedavno provedena istraživanja koja potvrđuju da u praksi svakog odnosa ovog tipa postoji seksualna tenzija.

Izdvojeni članak

Video: Srednjoškolac napisao dirljivu i pronicljivu priču o ljubavi prema najboljem prijatelju

Muškarci ne kapiraju pojam ‘samo prijatelji’

Kako bi ispitali jesu li platonske veze uopće moguće tim sociologa i psihologa je osmislio istraživanje koje bi dalo nedvosmislen odgovor. Izabrali su 88 muško-ženskih parova koji su svoju vezu karaterizirali kao čisto prijateljsku.

‘Prijatelje’ su tijekom eksperimenta razdvojili te im postavljali pitanja vezana za romantične osjećaje prema osobi s kojom su sudjelovali u istraživanju.

Rezultati su pokazali kako su vrlo izražene razlike načinu na koji žene i muškarci doživljavaju prijateljstvo s osobom suprotnog spola. Potvrđeno je kako su muškarci mnogo spremniji na romantične akcije sa svojom prijateljicom nego što su to žene s prijateljima.

Zauzeti i slobodni podjednako privlačni

Zanimljivo je kako procjena muških sudionika o tome koliko su privlačni suprotnom spolu nije bila utemeljena na onome što njihova prijateljica osjeća već isključivo na vlastitim emocijama. Muškarci su se u ovom slučaju pokazali kao potpuni slijepci te su u većini slučajeva krivo procjenjivali vlastite šanse te su gotovo uvijek preuveličavali stvarnu privlačnost koju prema njima osjeća partnerica.

Izdvojeni članak

Zašto većina ljudi nakon prekida ostavlja bivše među prijateljima na Facebooku

S druge strane, žene su se ponašale potpuno drugačije. One su tijekom eksperimenta snažno umanjivale stvarni stupanj privlačnosti koju osjeća njihov kolega.
Posebno je iznenađujuće bilo saznanje da su oba spola pokazivala podjednak interes za prijatelje koji su slobodni i prema onima u vezi te su ih podjednako privlačili bez obzira na status.

Ipak razlike postoje, a one se očituju u tome da su muškarci u slučaju kada je njihova simpatija u vezi spremniji na konkretne poteze od kolegica. Zaključak je kako su upravo ‘mužjaci’ oni koji imaju problema s održavanjem platonskih veza te u svakom prijateljstvu ostavljaju mogućnost da ono postane nešto više. Dakle prijateljstva između muškaraca i žena su moguća no uvijek seksualna tenzija tinja i prijeti da se rasplamsa.