Pretraga

Po prvi put u povijesti žena dobila Nobelovu nagradu iz matematike

A- A+

Nikada do sada još se nije dogodilo da je žena osvojila najveću matematičku nagradu, Fieldsovu medalju. Iranskoj matematičarki to je pošlo za rukom, a brojni stručnjaci su ovu odluku pozdravili te naglasili da je to nešto što se već davno trebalo dogoditi.

theiranproject.com

Po prvi puta u povijesti dogodilo se da je ženska osoba dobila prestižnu matematičku nagradu, Fieldsovu medalju koju često nazivaju i Nobelom za matematiku. Iranska matematičarka, Maryam Mirzakhani živi i radi u SAD-u, a sada je i vlasnica ove laskave nagrade, piše tportal.

Izdvojeni članak

Video: Matematičkom formulom odaberite idealnog partnera

Nagrada se dodjeljuje svake četiri godine

Brojni stručnjaci ovu su odluku pozdravili kao nešto što se već davno trebalo dogoditi, a osim Iranki nagrada je dodijeljena još dvojici matematičara, Brazilcu Arturu Avili te kanadsko-američkom teoretičaru brojeva Manjulu Bhargaviju. Ovu nagradu, koja i nosi njegovo ime, utemeljio je kanadski matematičar John Fields. Uz medalju koja se dodjeljuje svake četiri godine, od 1936. godine, osvajač dobija i nagradu u vidu novca koja iznosi 10 tisuća eura.

Mirzakhani inače predaje na Sveučilištu Stanford, a nagradu je dobila za svoj doprinos složenoj geometriji. Ona sama tvrdi da se matematika još uvijek smatra disciplinom u kojoj su muškarci dominantni, no i da su žene kroz povijest ipak značajno doprinijele njezinu razvoju.

Izdvojeni članak

Hrvatski maturant postao najbolji matematičar na svijetu

Nesuđena spisateljska karijera

Ova 37-godišnja matematičarka ipak nije mislila da će uopće postati matematičarka, već je sanjala o spisateljskoj karijeri. Naime, u intervjuu za Mathematics Institute i Sveučilište Oxford rekla je da je najviše voljela čitati romane i novele kao dijete. Nagli preokret u matematičkom smjeru dogodio joj se u zadnjem razredu srednje škole i to nakon što ju je vlastiti brat zainteresirao za znanost.

-Običavao mi je pričati što je naučio u školi. Moja prva sjećanja na matematiku vezana su uz slučaj kada mi je govorio o problemu zbrajanja brojeva od jedan do 100. Mislim da je u časopisu koji popularizira znanost pročitao kako je Gauss riješio taj problem. Rješenje me je oduševilo. Tada sam prvi put osjetila užitak u ljepoti rješenja, mada ga sama nisam znala naći’, istaknula je Mirzakhani.

Izdvojeni članak

Instrukcije iz matematike za popravak uz garanciju uspjeha!

Ljepota matematike otkriva se samo strpljivim sljedbenicima

Područje geometrije na kojem radi, istraživanje hiperboličnih površina povezano je s drugim znanstvenim disciplinama kao što su teorijska fizika, topologija i kombinatorika. Kao i brojni drugi matematičari ističe da je u toj znanosti najuzbudljiviji takozvani ‘aha’ trenutak, oduševljenje otkrićem i užitak u razumijevanju nečeg novog, osjećaj da se čovjek nalazi na vrhu brda odakle mu se pruža jasan pogled.

No, priznaje da joj veći dio vremena rad ipak zna izgledati kao dugo pentranje bez jasnog puta i cilja na vidiku. Iako ne smatra da bi se svatko trebao baviti matematikom, uvjerena je da mnogi studenti ne daju sebi dovoljno prilike i vremena da je istraže.

-Bila sam loša u matematici nekoliko godina u srednjoj školi, jednostavno me nije zanimalo razmišljanje o njoj. Sada vidim da bez potrebnog oduševljenja matematika može izgledati prilično besmislena i hladna. Ljepota matematike otkriva se samo strpljivim sljedbenicima’, objasnila dobitnica prestižne nagrade.