Pretraga

Znanstvenici otkrili kako Bog ipak ne čuva pijance i budale

A- A+

Brojne masnice i bolovi na najčudnijim mjestima česte su pojave koje osjećamo nakon burnog vikenda. Iako nam se ponekad može učiniti kako nam je upravo pijanstvo pomoglo da prođemo bez ozbiljnijih posljedica, istraživanje provedeno u čak 18 država dokazalo je kako se opasnost od ozljeda višestruko povećava već pri zagrijavanju.

www.connachttribune.ie

Rezultati istraživanja Alcohol Research Grupe dokazali su kako Bog ipak ne čuva pijance i budale. Znanstvenici iz Kalifornije analizirali su prijem pacijenata hitnih službi u 18 država diljem svijeta te su ustanovili kako šansa za ozljedom raste za pet puta već nakon treće runde, a najčešće nastaju zbog fizičkih obračuna, piše reuters.com.

Izdvojeni članak

Maloljetnice u Hrvatskoj sve češće piju alkohol, a konzumacija teških droga je u padu

Najopasniji faktor je nepromišljeno ponašanje

Većina ljudi koji su u svom životu barem jednom pretjerali s alkoholom svjesni su kako se zbog nekontroliranog ponašanja, kojeg potiče neumjerenost u piću, može dovesti u opasne situacije. I sami smo se uvjerili kako pijane osobe imaju puno više sreće nego pameti, ali smo itekako svjesni da svaki vikend veliki broj mladih posjećuje traume.

Nakon treće runde do izražaja dolazi i razlika u toleranciji na alkohol među spolovima pa s 15 pića u grlu, osim što svi već znatno teže stoje na nogama, opasnost od ozljeda kod žena povećava se za čak 22, a kod muškaraca za 15 puta.

Izdvojeni članak

Testiranjem su otkrili koje alkoholno piće najbrže utječe na vozačke sposobnosti

Tjelesne ozljede najčešće su posljedica fizičkog obračuna

Jako važno je naglasiti i kako su spomenute tjelesne ozljede u duplo više slučajeva posljedica fizičkog obračuna, nego li prometnih nesreća ili nespretnih padova čime se ističe problem u poremećaju ponašanju kod osoba pod utjecajem ove popularne supstance.

Znanstvenici su istaknuli kako je osim količine, bitan i način na koji se konzumiraju pića koja sadrže alkohol. S obzirom na to kako smo upoznati s običajima mladih koji petkom i subotom izlaze u noćni život, sigurni smo kako je upozorenje usmjereno prema grupicama koje se zagrijavaju na klupicama ili zidićima diljem Hrvatske. Posebno opasno može biti užurbano ‘eksanje’ ostataka pri čemu se u kratkom roku unese velika količina otrova na koje naše tijelo tek naknadno počne reagirati.