Pretraga

Znanstvenici otkrili podmorski vulkan: Nazvali ga po fenomenu iz Gospodara prstenova

A- A+

Višezračnim sonarom 3.100 metara ispod površine Tihog oceana, 280 kilometara jugoistočno od Božićnih otoka, otkriven je podmorski vulkan. Budući da nalikuje Sauronovom oku iz Tolkienove trilogije Gospodar prstenova, i nazvan je Sauronovo oko.

Foto: Unsplash

Kako javlja Science Alert, a prenosi RTL, znanstvenici su ispod mora pronašli novi morski vuklan, dosad nezamislivih karakteristika.

Višezračnim sonarom 3.100 metara ispod površine Tihog oceana, 280 kilometara jugoistočno od Božićnih otoka, otkriven je podmorski vulkan. Budući da nalikuje Sauronovom oku iz Tolkienove trilogije Gospodar prstenova, i nazvan je Sauronovo oko. Radi se o golemom udubljenju ovalnog oblika, promjera 6,2 km sa 4,8 km. Vulkan je okružen rubom visokim 300 metara (koje nalikuje Sauronovim kapcima), a u svom središtu ima vrh od 300 metara u obliku stošca (koji liči na zjenicu oka).

No, vulkansko “oko” nije bilo samo. Daljnje mapiranje prema jugu otkrilo je manju morsku planinu prekrivenu brojnim vulkanskim čunjevima.

Očito zaljubljenici u trilogiju Gospodara prstenova, znanstvenici su mu nadjenuli ime Barad-dûr (“Tamna tvrđava”) i Ered Lithui (“Planina pepela”). Iako J.R.R. Tolkienovo znanje o planinskoj geologiji nije bilo savršeno, imena su izvrsno primjerena s obzirom na nazubljenu prirodu prve i prekrivenu površinu druge.

Sauronovo oko, Barad-dûr i Ered Lithui dio su tzv. Karmičke skupine podmorskih planina za koju su geolozi ranije procijenili da je stara više od 100 milijuna godina. Formirali su se uz drevni morski greben iz vremena kada se Australija nalazila mnogo južnije, blizu Antarktika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Copy link
Powered by Social Snap