Pretraga

Znanstvenici tvrde: Nezreo mozak je krivac za buntovno ponašanje tinejdžera

A- A+

Zbog čega su mladi skloni neobuzdanom ponašanju, naglim i nepromišljenim reakcijama, te riskantnom ponašanju, oduvijek je mučilo njihove roditelje, ali i znanstvenike. U naletima divljeg i buntovnog ponašanja, roditelji su nemoćno slijegali ramenima i za takvo ponašanje redovito krivili pubertet i podivljale hormone. Pročitajte što znanost kaže o tome.

teen385.com

Mozak je u pubertetu na svega 80 posto

Posljednjih nekoliko godina provedena su istraživanja koja su pobila tvrdnju da su za neprimjereno ponašanje tinejdžera krivi samo hormoni. Zapravo se radi o tome da je tinejdžerski mozak tek mladi organ u razvoju, te stoga ne funkcionira kao mozak odrasle osobe.

Koristeći se naprednim tehnikama snimanja mozga, znanstvenici su mogli usporediti mozak mlade i odrasle osobe te je otkriveno da se dijelovi mozga odgovorni za planiranje, određivanje prioriteta i procjenjivanje posljedica potpuno se razvijaju tek sredinom dvadesetih. Da je ljudski mozak tijekom mladosti tek na 80 posto razvitka, tvrdi i dr. Frances Jensen, neuroznanstvenica s Harvarda.

Zbog nezrelosti lakše se upustiti u rizik

Evidentno je da su u velikom broju nesreća glavni akteri upravo adolescenti. Prednji režanj je dio mozga koji je odgovoran za predviđanje, kao što je procjena vremena koje nam je potrebno za određenu aktivnost, uočavanje mogućih posljedica i poduzimanje mjera opreza. Budući da je rečeno da se upravo taj dio mozga najsporije razvija, jasnije je zbog čega mladi upadaju u razne neprilike, sudjeluju u automobilskim nesrećama i zašto se, na primjer, lakše odlučuju započeti svađu ili tučnjavu.

Također, mladi je mozak izrazito osljetiv na dopamin, neurotransmiter koji izaziva motivaciju i ugodu. Vodeći se time, lakše se dovode do situacija koje im pružaju takav osjećaj, bez obzira na to koliko su takve situacije riskantne i opasne. Stoga ne čudi broj mladih osoba oboljelih od raznih spolnih bolesti, i postotak neželjenih trudnoća u djevojaka.

Bez obzira na sve opasnosti adolescencije, većina mladih uspješno prebrodi tinejdžerske godine, i razvije se u zdrave i uspješne osobe. Iako nema pomoći sporijem razvijanju mozga, mladima se može pomoći na način da ih se zaštiti od štetnih utjecaja iz okoline, koji ih mogu navesti na nepromišljeno ponašanje.