Pretraga

Znate li zašto kirurzi nose odijelo zelene boje? Razlog vam možda spasi život

A- A+

Iako smo navikli da liječnici nose uniforme, odnosno kute u bijeloj boji, situacija u operacijskoj sali nešto je drugačija. Jeste li se ikada zapitali zašto kirurzi i cijeli medicinski tim tijekom operacije nosi odijela u zelenoj ili plavoj boji? Razlog nema veze s činjenicom da ove boje smiruju, već s tim da su upravo te dvije boje suprotne crvenoj boji u spektru što djeluje pogodno na oko s obzirom na to da se kirurzi u operacijskoj sali moraju fokusirati na krv. 

Foto: Pinterest

Izdvojeni članak

Student medicine progovorio o nemaru i taštini liječnika s Rebra koji mu oduzimaju zdravlje

Sve do 20. stoljeća u operacijskoj sali liječnički timovi oblačili su bijelu boju kao znak sterilnosti i čistoće, no odlukom jednog utjecajnog doktora tog doba za vrijeme operacije kirurzi su počeli nositi zelene uniforme što je uvelike pomoglo pri izvođenju operacije. Naime, bijela boja zbog svog intenziteta može dekoncentrirati operacijsku ekipu čiji fokus mora biti na krvi i procesu izvođenja operacije. Prilagodba oka na bijelu i crvenu može se usporediti s izlaskom van na sunce za vrijeme kad je zapao snijeg.

Tijekom operacije pogled na plavu ili zelenu boju može osvježiti liječnikovo vidno poslje kako bi se dalje što bolje mogao fokusirati na krv i tijek izvođenja operacije, piše livescience.com

Također, kako tvrdi psiholog Ivan Werner sa Sveučilišta u Californiji, kada je oko dugo fokusirano na crvenu ili ružičastu boju mozak može postati neosjetljiv na tu boju pa tako crveni signali u mozgu nestaju. Gledajući na trenutak u zelene nijanse oko se lakše ponovno privikava na crvenu i time lakše uoćava ljudska oštećenja u tijelu. Stoga ako vam se u bilo kojem trenutku nije svidjela zelena boja na doktorima, upamtite da vam je možda baš ona spasila život.