Pretraga

Trebaju li mladi sa 16 godina glasati na izborima? ‘Postoje oni koji dobro poznaju tematiku’

A- A+

Da bi dobnu granicu za glasanje trebalo spustiti na 16 godina smatra Borna Bulat, učenik VII. zagrebačke gimnazije i jedan od panelista na konferenciji portala srednja.hr ‘Obrazovanje x AI’. Objasnio je da postoje mladi koji dovoljno dobro poznaju tematiku te koji bi htjeli glasati za neku svoju stranku. No, ipak je istaknuo da bi za zaokruženu priču u škole trebalo uvesti fakultativnu nastavu koja bi učenike podučavala političkoj pismenosti.

obrazovanjexAI - borna bulat

Borna Bulat na konferenciji ‘Obrazovanje X AI’ | foto: Niko Goga

Godina koja se bliži bit će superizborna jer će se u njoj održati europski, parlamentarni i predsjednički izbori. Ima li u toj godini super mladih razgovarali smo na našoj konferenciji ‘Obrazovanje x AI’, a na tom panelu, između ostalih, sudjelovao je Borna Bulat, učenik VII. gimnazije u Zagrebu. Borna smatra da bi trebalo spustiti dobnu granicu na izborima na 16 godina.

– Uvjeren sam u to da postoje mladi koji su mlađi od 18 godina, a dovoljno dobro poznaju tematiku i zapravo bi htjeli glasati za neku svoju stranku ili nekog svog tko želi da je na vrhu u državi. Ne bi svi mladi, nažalost, izašli na izbore, ali bi svejedno bio veći glas mladih kada bi spustili dobnu granicu. No, problem je što se u školama ne priča dovoljno o politici, istaknuo je Borna.

Zbog toga, dodao je Borna, u škole treba uvesti fakultativnu nastavu jer Politika i gospodarstvo u četvrtom razredu nekih srednjih škola nije dovoljna. Kako bi izgledala ta nastava i što školama nudi projekt EPAS u kojem su one ambasadori Europske unije, poslušajte u videozapisu ispod.


srednja.hr+ konferencija: Obrazovanje x AI organizirana je povodom 12. rođendana portala, a održana je 10. studenog u prostoru Algebra Spark event Space. Srebrni partneri konferencije su Visoko učilište Algebra, Coca Cola HBC Adria, RIT Croatia, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj i CARNET. Brončani partner konferencije je Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu. Partneri konferencije su Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, Privredna banka Zagreb, Hrvatska zajednica županija i Kraš. Sve u vezi događaja možete pratiti u rubrici Obrazovanje x AI.