Pretraga

Gimnazija Bjelovar postala dom gorile, tigra, hobotnice i žabe

U veljači 2023., u Gimnaziju Bjelovar je pristigla vrećica sjemena paprike i novi stanari: Homely Gorilla, Clumsy Tiger, Rich Octopuss i Fearless Frog. Zadatak ovih čudesnih životinjica je pratiti uvjete u kojima će rasti biljčice paprike: temperaturu zraka i tla, tlak, vlagu, osvjetljenje.

5.travnja 2023. razlika u veličini s obzirom na mjesto rasta

Foto: Gimnazija Bjelovar

Mislite da sve ovo nema smisla? Pojasnimo onda redom.

Projekt Škola budućnosti

Treću godinu za redom, profesorica Mihaela Kelava sa svojim učenicima sudjeluje u projektu Škola budućnosti koju organizira STEMI. Tijekom prve dvije godine sudjelovanja, učenici su imali prilike učiti o umjetnoj inteligenciji kroz izradu chatbota. Koliko su bili uspješni u tome govore i nagrade koje su osvojili. Prve godine je učenicima Gimnazije Bjelovar pripalo treće mjesto, dok su u drugoj godini sudjelovanja osvojili prvo mjesto u kategoriji najbolji srednjoškolski projekt. Zahvaljujući njima, škola je opremljena 3D printerom sa svim pripadajućim materijalima te sa dva Meta Oculus 2 VR kompleta. Time su otvorena vrata novim mogućnostima: učenju o 3D modeliranju i ispisu te stjecanju iskustava s virtualnom stvarnošću u edukaciji.

Pametni vrtovi

Nakon učenja o umjetnoj inteligenciji, ove godine su je na red došao IoT i pametni vrtovi. Zadatak je vrlo jednostavan: uzgojiti papriku! Lijepu, žutu baburu. Pri tome bi nam trebale pomoći one čudesne životinjice s početka priče, točnije, senzorske pločice. Svakoj pločici dodijeljeno je ime u obliku pridjev + životinja. Kako bismo pločice lakše razlikovali, odlučili smo im ostaviti “životinjska” imena (iako smo ih mogli preimenovati u imena po svom izboru) i još ih dodatno označiti prigodnom sličicom. Temeljem podataka prikupljenih sa senzora, učenici bi trebali postići idealne uvijete za rast biljaka paprike te u pravom trenutku pružiti paprici što joj je potrebno. No, iako pločice nakon spajanja na internet i stvaranja prostora za podatke u oblaku (tzv. streama) samostalno prikupljaju podatke, potrebno ih je programirati kako bi osoba koja brine o biljci u pravom trenutku dobila potrebne informacije bez potrebe za dubljim analizama podataka u oblaku. Pojednostavljeno rečeno, cilj nam je “na klik” dobiti povratnu informaciju i eventualno upozorenje. O procesu programiranja, upravljanja pločicom i prikupljanja podataka zainteresirani učenici drugih razreda uče u sklopu fakultativne nastave.

Međupredmetna suradnja

U međuvremenu, pod vodstvom profesora biologije Damira Maretića, učenici su posijali sjeme paprike i njegovali ga od klijanja do izbijanja prvih listića. Kada je došlo vrijeme za to, četiri tjedna nakon sjetve, odlučeno je da će u velike tegle biti presađene po četiri biljke paprike. Posude su postavljene na dva različita mjesta – u kabinetu biologije koji gleda prema sjevernoj strani i u kabinetu informatike koji gleda prema istoku. Već deset dana nakon presađivanja, uočava se razlika u veličini između biljaka koje rastu prema istoku, u odnosu na one koje rastu s pogledom na sjever – veće su i brže razvijaju nove listove. Ostale faktore za sada ne možemo smatrati relevantnima jer sve biljke redovito dobivaju vodu, a prostorije u kojima se nalaze su podjednako zagrijane. Kako rastu i nakreću se prema izvoru svjetlosti, polako se javlja potreba za potpornjem. Prigodno razdoblju u godini, poduprli smo ih Uskršnjim zečićima na štapićima.

sjetva 16.veljače 2023.

sjetva 16. veljače 2023.

sjetva 16.veljače 2023.

sjetva 16. veljače 2023.

briga o sadnicama 9.ožujka 2023.

redovito održavanje, 9. ožujka 2023.

presađivanje 17.ožujka 2023.

presađivanje 17. ožujka 2023.

presađivanje 17.ožujka 2023.

presađivanje 17. ožujka 2023.

presađivanje 17.ožujka 2023.

presađivanje 17. ožujka 2023.

postavljanje senzora i smještanje na lokaciju uzgoja

smještanje na lokaciju rasta 20.ožujka 2023.

postavljanje senzora i smještanje na lokaciju uzgoja

Ništa se ne baca

Dobiveno sjeme bilo je izuzetne kvalitete, klijavosti preko 90%. Što to znači? To znači da je niknulo puno, puno lijepih, malih biljaka paprike. S obzirom da nam primarni cilj nije u rujnu kuhati punjenu papriku za cijelu školu, šesnaest biljaka presađenih u četiri velike posude će nam (vjerojatno) biti više nego dovoljno da upoznamo sve faze u razvoju paprike. Naravno da nismo bacili ostatak presadnica ili ih pustili da propadnu! One su postale dio naše humanitarne akcije “Ruka prijateljstva”. Kroz niz aktivnosti krajem ožujka, Gimnazija Bjelovar je prikupljala pomoć za partnersku eTwinning školu Kaya Karakaya Fen Lisesi iz Elaziğa. Prikupljeni iznos doniran je obiteljima učenika iz potresom pogođenog područja koje su privremeno smještene u Elaziğu. Ponosne STEMI papričice, presađene su u epruvete i na humanitarnoj prodaji su dostizale cijenu do 1,5€ po komadu! Novim vlasnicima želimo mnoštvo plodova kao zahvalu za sudjelovanje u našoj akciji!

humanitarna prodaja 29.ožujka 2023.

priprema za humanitarnu prodaju

humanitarna prodaja 29.ožujka 2023.

… još malo i rasprodano…

Tek smo na početku

Pred učenicima je sada izazovno razdoblje intenzivne brige i skrbi o biljkama te kreativnog i uspješnog korištenja tehnologije za uzgoj čim boljih i kvalitetnijih plodova! Unatoč početnim poteškoćama, naši novi ljubimci gorila, tigar, hobotnica i žaba su krenuli s prikupljanjem podataka i sa svakim novim tjednom ”hranimo” ih s nekoliko novih redaka programskog kôda. Uz svesrdnu pomoć ekipe iz STEMI-ja koji su nam na raspolaganju gotovo danonoćno, ne sumnjamo da uspjeh i ove godine neće izostati, o čemu ćemo vjerne čitatelje portala srednja.hr redovito izvještavati!

5.travnja 2023. razlika u veličini s obzirom na mjesto rasta

biljke na istočnoj strani

5.travnja 2023. razlika u veličini s obzirom na mjesto rasta

biljke na sjevernoj strani


Projekt Škola budućnosti čiji je cilj učenike diljem Hrvatske pripremiti za tehnološku budućnost provode Stemi, Infobip i A1 Hrvatska.