Pretraga

Na FER-u predstavljen projekt koji omogućuje besplatne usluge za digitalnu transformaciju poduzetnika i javnog sektora

A- A+

Na FER-u je u petak, 30. lipnja, predstavljen EDIH CROBOHUB++, projekt koji omogućuje besplatne usluge za digitalnu transformaciju poduzetnika i javnog sektora. Platforma je odobrena u okviru programa Digitalna Europa (Digital Europe Program – DEP), a Europska komisija i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja osigurali su bespovratna sredstva za financiranje projekta.

Na FER-u predstavljen EDIH CROBOHUB++, projekt koji omogućuje besplatne usluge za digitalnu transformaciju poduzetnika i javnog sektora | Foto: FER

Novi projekt Europskog digitalnog inovacijskog centra CROatian Industry and Society BOosting (EDIH CROBOHUB++), za umrežavanje istraživačke zajednice s poduzetnicima i javnim sektorom, predstavljen je u petak, 30. lipnja 2023. godine na FER-u. Platforma vrijedna 2.861.556,64 eura odobrena je u okviru programa Digitalna Europa (Digital Europe Program – DEP),  Europska komisija osigurala je 50 posto bespovratnih sredstava za sufinanciranje, a preostali iznos Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, na temelju Operativnog sporazuma za provedbu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. Ugovor su u travnju potpisali ministar gospodarstva Davor Filipović te dekan FER-a prof. dr. sc. Vedran Bilas.

– Važno je istaknuti da je EDIH most prema malim i srednjim poduzećima i javnom sektoru koji im omogućuje besplatno stjecanje znanja i vještina važnih za proces digitalizacije, provjere primjene tehnologije prije ulaganja, povezivanje s izvorima financiranja i drugim partnerima u inovacijskom sustavu. Primjerice, poljoprivredno poduzeće može provjeriti kako bi im roboti mogli pomoći u voćnjaku ili se zaposlenici u službama grada ili županije mogu educirati o kibernetičkoj sigurnosti. EDIH-om povezujemo one koji stvaraju znanja s onima koji ih trebaju i koji ih mogu primijeniti za unaprjeđenje poslovanja i kvalitete usluga građanima, istaknuo jedekan Bilas u uvodnom obraćanju.

O projektu su, uz predstavnike FER-a, pobliže govorili i predstavnici Europske komisije, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva poljoprivrede.

Održana su i dva panela, u prvom, pod nazivom ’’Digitalnom transformacijom do konkurentnosti’’ sudjelovali su izv. prof. dr. sc. Dario Bojanjac, prof. dr. sc. Hrvoje Džapo, Ivan Marić, Tomislav Čleković, izv. prof. dr. sc. Darija Lemić i prof. dr. sc. Slavko Vidović, a u drugom, pod nazivom ”Inovacijski ekosustav EDIH-a i pomoć u pristupu izvorima financiranja”, izv. prof. dr. sc. Leo Mršić, Matija Srbić, dr. sc. Josip Ćesić, dr. sc. Maja Brkljačić, Domagoj Topić te Mate Kovač.

Uz FER kao koordinatora, neprofitni konzorcij na projektu trajanja 36 mjeseci čini još šest partnera: Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT), Hrvatska gospodarska komora (HGK), Visoko učilište Algebra, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), Sveučilišni računski centar (Srce) te InfoDom d.o.o.