Pretraga

Na FER-u zaključen ogroman projekt: Izgradili su solarnu elektranu s baterijskim spremnikom

A- A+

Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu je proteklih godina proveo niz infrastrukturnih i razvojnih projekata u području održive energetike: postavljene su dvije manje solarne elektrane i niz baterijskih spremnika, razvijen vlastiti sustav upravljanja potrošnjom energije, instalirane su punionice za električna vozila… Ali, novim projektom ‘Fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe u mrežnom radu SE-FER-005 – Faza 1’ sve je podignuto na razinu iznad. Nova solarna elektrana kapaciteta je 600 kW i zajedno s baterijskim spremnikom omogućit će lokalnu proizvodnju i potrošnju gotovo 50 posto ukupnih energetskih potreba FER-a.

Projekt SOLAR FER, ukupne vrijednosti 815.000 eura, financiran je od Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. – 2021. uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu 693.000 EUR bespovratnih sredstava u okviru Programa ‘Energija i klimatske promjene’.

Pored energetske obnove, koja je u planu, te vlastitog sustava upravljanja energetskim sustavima FER postaje jedinstveno fleksibilno energetsko čvorište. FER time jasno pokazuje svoju znanstvenu, nastavnu i stručnu orijentiranost na održivost, obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost.

Dekan Bilas: Izuzetno smo ponosni na projekt solarne elektrane

U tom kontekstu ističe se i Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora koji FER provodi zajedno s Fakultetom strojarstva i brodogradnje (FSB) i u suradnji s Gradom Šibenikom, a kojim provodi izobrazbu jedinstvenih stručnjaka energetike.

– Fakultet elektrotehnike i računarstva se svojom strategijom razvoja usmjerava na održivost, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije. Izuzetno smo ponosni na projekt solarne elektrane, kojim radimo prvi i veliki korak u smjeru sustavne strukturne i energetske obnove FER-a nakon koje ćemo biti jedan od prvih niskougljičnih fakulteta u Hrvatskoj. Time će FER i u budućnosti biti nastavno, stručno i znanstveno jedna od vodećih regionalnih i prepoznatljiva europska institucija u području održive energetike. Uvjereni smo da će ovo biti prepoznato i podržano od ključnih dionika u Hrvatskoj, poručio je dekan FER-a, prof. dr. sc. Vedran Bilas.

Dodao je da je ovo samo jedan u nizu projekata koje Fakultet provodi i pokazuje da ‘živi ono što podučava’.

– Naš je cilj da FER u skoroj budućnosti postane energetski neovisan i ugljično neutralan. Već danas imamo više od 700 kW instaliranih solarnih elektrana, baterijski sustavi će u konačnici premašiti 350 kWh i 150 kW, razvili smo vlastiti sustav upravljanja potrošnjom i punionicama za električna vozila, a neke projekte ćemo tek predstaviti u nadolazećem razdoblju. Ovi sustavi omogućuju Fakultetu optimizaciju potrošnje lokalno proizvedene energije, ali i neke nove nastavne i istraživačke smjerove u našem radu. Projekt SOLAR FER nas je zapravo transformirao u fleksibilno energetsko čvorište, što znači da ćemo pametnim upravljanjem biti u mogućnosti pružati usluge operatorima sustava, ali i primjerice dijeliti višak energije u kontekstu građanske energije. Zahvaljujemo se vladama Islanda, Lihtenštajna i Norveške koje su kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) pomogle u realizaciji ovog, za FER, značajnog infrastrukturnog projekta, poručio je izv. prof. dr. sc. Tomislav Capuder, voditelj projekta.

Izdvojeni članak
stol, ruke poslodavca s kravatom i papirima na stolu, s druge strane osoba na intervjuu z aposao s prekriženim rukama na stolu

Znate li koje poslove će do 2050. raditi 43 milijuna ljudi? Ovo je studij koji vas priprema za njih

FER s FSB-om radi na novom programu zajedničkog studija

Tijekom interaktivnog okupljanja na završnoj konferenciji projekta, predstavljen je program financiranja Europskog gospodarskog prostora, istaknute su mogućnosti koje ovakvi instrumenti pružaju, a zaposlenici FER-a prikazali su niz projekata i rješenja koja su već implementirana, ne samo na FER-u, nego i u realnom sektoru. Brojna nova rješenja i platforme omogućuju nove poslovne modele korištenja solarne energije.

– Vjerujemo da svaki hrvatski građanin mora imati mogućnost proizvodnje vlastite energije na krovu svoje kuće ili zgrade, ali i mogućnost da tu energiju podijeli i kupi na što učinkovitiji način. Osim što smo aktivni u znanstvenoistraživačkom spektru, nastojimo kontinuirano prilagođavati naš nastavni program novitetima i zahtjevima tržišta rada. Zajedno s Fakultetom strojarstva i brodogradnje upravo radimo na novom programu našeg združenog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, s ciljem stvaranja jedinstvenih stručnjaka koji će podržati ubrzavanje energetske tranzicije, istaknula je u svom izlaganju dr. sc.  Mirna Gržanić Antić, docentica na FER-u.

Na FER-u  vjeruju da njihov primjer treba slijediti kao primjer dobre prakse kako u nasljeđe ostaviti energetski zelenu i učinkovitu Hrvatsku, a oni će svojim radom pokušati postaviti nove granice koje vode u održivu budućnost.

– Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u suradnji s Energetskim institutom Hrvoje Požar, kroz program Energija i klimatske promjene, plasirao gotovo 20 milijuna eura bespovratnih sredstava za investicije u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. Ovim uspješnim partnerstvom ministarstva i energetskog instituta pokrenut je niz investicija u području primjene tehnologija koje na različite načine koriste energiju mora, geotermalnu energiju te energiju Sunca. Uz to osnovan je nacionalni trening centar za zgrade gotovo nulte energije u sklopu kojeg je preko 100 sudionika uspješno završilo program obrazovanja. Zadovoljstvo nam je što su gotovo svi projekti već završeni ili u završnoj fazi. FER će ovim projektom povećati svoje instalirane kapacitete proizvodnje iz sunčanih elektrana te će instalirati respektabilan baterijski spremnik za balansiranje proizvodnje električne energije. To će osim samih financijskih ušteda fakultetu uvelike doprinijeti i budućem obrazovanju novih inženjera elektrotehnike te znanstvenoj zajednici na ovom području što je vjerojatno najvrjedniji ishod ovog projekta, istaknuo je Srećko Tamburović u ime Programskog partnera, Energetskog instituta Hrvoje Požar.