Pretraga

Nagrađivani dokumentarist vodit će filmsku radionicu za mlade: Evo kako se možete prijaviti

A- A+

Od 19. do 23. veljače 2024. u prostorijama Osnovne škola Dr. Ivan Merz u Zagrebu održat će se napredna radionica snimanja dokumentarnog filma za mlade od 15 do 18 godina – ‘Lovci na duhove’, koju će voditi nagrađivani talijanski autor dokumentarnih filmova i filmski edukator Domenico Centrone. Radionicu organizira Udruga Bacači sjenki u sklopu programa CinEd 2.1 i filmske škole ‘Frooom!’.

Foto: Bacači sjenki

Zapadna kultura duhove je uvijek prikazivala kao nadnaravna bića, nešto što ne pripada materijalnom svijetu. Ali, osvrnemo li se na društva, koja su bila – ili su još uvijek – netaknuta industrijalizacijom i povezana s prirodom, shvatit ćemo da se radi o samo još jednom narativu zapadnog društva, oblikovanom materijalnim i znanstvenim poimanjem svijeta. U starim civilizacijama pronalazimo prizemniji pojam duhova – njihova prisutnost, kao što sama riječ sugerira, ne pripada isključivo prošlosti, već se jednako odnosi na dijalog sa sadašnjošću, pa čak i sposobnošću predviđanja budućnosti.

Duhovi koji ne zaposjedaju samo sablasne kuće ili groblja, već gradske ulice, betonske zgrade, tržnice, prepune podzemne stanice, u neprekidnoj su interakciji s nama, prenoseći sjećanje i identitet mjesta, ljudi i zajedničke povijesti. Cilj radionice je s polaznicima, poput lovaca na duhove, istražiti zaboravljena i napuštena mjesta u neposrednoj blizini te izoštriti osjetila tako što će se snimači zvuka pretvoriti u detektore prisutnosti, a kamere u uređaje za dokaze.

Radionicu organizira udruga Bacači sjenki. Gledanje i razgovor o filmovima važan su dio radionice, a tu će polaznicima pomoći sadržaj sa CinEd digitalne platforme – posebno kratki dokumentarni filmovi “Babajanja” (Restart, 2022.) i “Market” (Studio Pangolin, 2006.) Ane Hušman te dugometražni dokumentarni film “Interval” / “The Interval” / “L’intervallo” (2012) i pedagoški materijal “Filmski dijalozi: video montaža” – koji će biti okosnica programa i dragocjen izvor kreativnosti i inspiracije za polaznike. Također, sudionici podijeljeni u manje grupe, ići će na terenska istraživanja starih tvornica, tržnica i napuštenih mjesta u neposrednoj blizini škole, s ciljem produciranja kratkog dokumentarnog filma. Poseban fokus masterclassa biti će na snimanju zvuka, elementu koji će dalje voditi proces pisanja i snimanja.

Prijaviti se možete preko formulara dostupnog ovdje.

Radionicu će voditi poznati talijanski dokumentarist

Domenico Centrone je talijanski dokumentarist, filmski edukator i multimedijski praktičar. Nakon prvih godina prakse u industriji igranog filma u Rimu, svoj je interes preusmjerio na dokumentarne filmove proučavajući južnoameričku filmografiju te je 2015. godine diplomirao Vizualnu antropologiju s temom o kubanskim dokumentarnim filmovima. Razvijajući svoj etički i formalni pristup filmu između nekoliko zemalja Europe, Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, 2022. godine osnovao je u južnoj Italiji Studio Nuvolari kako bi nastavio karijeru nezavisnog filmskog umjetnika, edukatora i istraživača radikalnih filmskih mutacija.

Domenico Centrone | Foto: Bacači sjenki

Njegova ranija istraživanja iz kulturoloških i medijskih studija oblikovala su njegov umjetnički i pedagoški smjer, od industrijske kinematografije prema alternativnim, pristupačnijim i neposrednijim oblicima audiovizualne umjetnosti, poput art dokumentaraca, filmskih eseja i dnevničkih filmova. Pristupajući filmu kao sredstvu izražavanja, emancipacije i rasta, Centrone polazišta svoje prakse često pronalazi u istraživanju neposrednog okruženja, nastojeći koristiti audiovizualne alate za produbljivanje i pomicanje pogleda na male, ponekad nevidljive, a često razotkrivajuće detalje stvarnosti.

– Rad s djecom i mladima uvijek je velika privilegija i inspiracija. Često imaju veću sposobnost maštanja i kreativnog doživljavanja svijeta oko sebe, kakvo se odrastanjem često gubi. U konkretnom slučaju to je dar meni, budući da je biti predavač na filmskoj radionici u Zagrebu dragocjena prilika da upoznam drugačiju kulturu i baštinu grada kroz oči mladih sudionika, koristeći dokumentarni film kao zajednički alat za izražavanje. Kao profesionalac i kao ljudsko biće, jedino što mogu poželjeti je da na kraju ovog kratkog, ali intenzivnog susreta, svi dobijemo tračak novog, ponovno očaranog pogleda na stvarnost koja nas okružuje, rekao je Domenico Centrone.