Pretraga

Održan panel o sportu i studiranju: ‘Mladim sportašima sustav treba ukazati na važnost akademskog puta’

A- A+

Panel posvećen sportu pod nazivom ‘Studiraj i treniraj’, održan u Studentskom domu Dubrovnik, okupio je brojne alumnije, studente i istaknute sportaše koji su, kroz inspirativan razgovor i osobna iskustva, budućim studentima Sveučilišta u Dubrovniku rekli više o mogućnostima studiranja i usklađivanja akademskih sa sportskim obavezama.

Foto: Sveučilište u Dubrovniku

Okupljene je uvodno pozdravila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić, koja je istaknula kako će Grad uvijek biti potpora programima koje Sveučilište pruža i kako je napravljen značajan iskorak u rekonstrukciji i izgradnji infrastrukture te razvoju sporta. Rektor Sveučilišta u Dubrovniku, prof. dr. sc. Nikša Burum, je naglasio kako je važno voditi brigu o sportašima koji se žele obrazovati i koji su važni ambasadori naše zemlje u inozemstvu.

Državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta i bivši vaterpolist Josip Pavić je naglasio kako sport i obrazovanje moraju ići skupa, te da je Sveučilište u Dubrovniku putokaz drugim sveučilištima i primjer da se, uz malo dobre volje, mogu napraviti veliki iskoraci da se pomogne studentima sportašima koji su dodana vrijednost svakog fakulteta.

Sportska psihologinja, prof. dr. sc. Renata Barić s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, se osvrnula na psihološku pripremu sportaša i rekla kako su najčešće psihološke prepreke mladih sportaša koji studiraju, upravo pronalaženje ravnoteže, no kako ih odlikuje visoka motivacija i organizacijske vještine, čemu dodatno pomažu institucije koje imaju sluha za svoje sportaše.

Prof. dr. sc. Ivana Pavlić s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju je istaknula vrijednost sveučilišnog Pravilnika za sportaše te dodala kako se Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju može pohvaliti s čak dvadeset posto studenata sportaša na studiju koje krase izniman rad i disciplina.

Judašica i studentica Odjela za komunikologiju Iva Oberan se cijeli život bavi sportom te je naglasila kako joj je od osnovne škole ušlo u rutinu usklađivati akademske i sportske obaveze i kako je sretna što je uspjela u roku riješiti sve ispite kako bi se mogla posvetiti diplomskom radu.

Osobno iskustvo je podijelio i košarkaš i student Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Filip Vujičić kojem su drugi kolege sportaši preporučili Sveučilište u Dubrovniku.

– Da nema razumijevanja za sportske obaveze mislim da ne bih stizao polagati sve predmete, jer mi većinu vremena oduzimaju treninzi i boravak u dvorani, zato se zahvaljujem Sveučilištu i profesorima jer mislim da su nam na ovaj način otvorili akademski put, rekao je.

Sportski direktor Hrvatskog košarkaškog saveza i alumni Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Jasmin Repeša je rekao kako sport daje studentima disciplinu i odgovornost tijekom studiranja koje je iznimno važno i za razdoblje nakon profesionalnog bavljenja sportom.

– Investiranje u sebe je jedina ispravna investicija u današnjem vremenu, a sustav mladim sportašima treba omogućiti da spoznaju važnost akademskog puta, izjavio je.

Voditelj rekreacije u vodi djece s teškoćama u razvoju i alumni Odjela za komunikologiju, ujedno i student prve generacije studija Mediji i kultura društva, Mihovil Španja, je dodao kako je imao veliku podršku profesora i kolega na akademskom putu tijekom kojeg se odlučio i na odlazak na Erasmus. Pozvao je sve mlade da krenu tim putem koji je i njega obogatio kao sportaša i dao mu ne samo akademsku, već i profesionalnu i životnu širinu, na što je iznimno ponosan. Zaključio je kako društvo i institucije moraju staviti pozitivan predznak na obrazovanje koje je sportašima dragocjeno, ne samo za buduće zanimanje, već i za cijeli život.

Panel je moderirala dr. sc. Nina Mijoč, alumna i vanjska suradnica Odjela za komunikologiju.

Veliki interes okupljenih je privuklo i obraćanje vaterpolista Marka Žuvele, Filipa Kržića Marina Tomasovića, čije su uspješne sportske i fakultetske priče inspiracija za buduće generacije mladih sportaša i sportašica koji će studirati na Sveučilištu u Dubrovniku.

Kako je bilo na događanju, pogledajte u fotogaleriji.