Pretraga

Održano 3. kolo Croatian Makers lige – robotičko natjecanje za osnovnoškolske učenike

A- A+

Od 7. do 16. veljače se održavalo 3. kolo Croatian Makers lige, natjecanje iz edukacijske robotike diljem Hrvatske. Za natjecanje se prijavilo 490 natjecateljskih ekipa koji su se okupili u 39 regionalnih centara (popis svih domaćina i lokacija natjecanja je ovdje) i istovremeno rješavali zadatke programirajući robote i kamere za umjetnu inteligenciju.

Croatian Makers liga

Croatian Makers liga

Tema cijelog natjecanja za ovu školsku godinu je morski svijet, a u ovom kolu robot pliva s različitim morskim životinjama te roni sve do morskog dna gdje pronalazi kartu s blagom. Kako bi uspješno riješili zadatak, sudionici trebaju isprogramirati robota da samostalno prati liniju, koristi RGB diode, reproducira melodiju, koristi ultrazvučni senzor i kameru za umjetnu inteligenciju (prepoznavanje oblika).

Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Sudionici se
mogu uključiti na nekoliko načina, a svima kojima IRIM omogući opremu za sudjelovanje, oprema ostaje u trajnom vlasništvu nakon
godine dana sudjelovanja.

Aktivnosti Lige i donacija kamera za umjetnu inteligenciju su omogućeni kroz projekt Umjetna inteligencija u STEM edukacijikoji se bavi rješavanjem problema nedovoljnog broja educiranih učitelja i adekvatnih programa u osnovnim školama RH koji bi poticali djecu na stjecanje STEM znanja i vještina. Projektom planiramo povećati kapacitet i pružiti podršku za učitelje osnovnih škola u RH za korištenje robotike i umjetne inteligencije, čime povećavamo kvalitetu i relevantnost odgoja i obrazovanja te cjelokupnog okruženja za učenje u osnovnim školama.

Detaljnije informacije pronađite na web stranicama organizatora, Instituta za razvoj i inovativnost mladih.