Pretraga

Održava se osmi simpozij studenata doktorskih studija PMF-a: Donosimo detalje

A- A+

Osmi po redu Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a održat će se u petak, 26. travnja 2024. u zgradi Fizičkog odsjeka (Bijenička cesta 32) te u subotu, 27. travnja 2024. u zgradi Kemijskog odsjeka (Horvatovac 102A).

Foto: PMF Zagreb

Prošle godine prijavljeno je više od 200 sudionika, od kojih je nešto više od pola aktivno izlagalo rezultate svojih istraživačkih doktorskih radova. Uz sudionike sa zagrebačkog PMF-a, jednog od najvećih fakulteta u Hrvatskoj, i ove godine očekuju su sudionici s drugih studija kako iz Hrvatske, tako i iz okolnih zemalja.

Simpozij studenata doktorskih studija PMF-a pokrenut je s ciljem poticanja razmjena iskustava između različitih znanstvenih disciplina kojima se bave doktorandi ovog fakulteta te postizanja najviših standarda doktorske izobrazbe – komuniciranje znanstvenih dostignuća. Na ovogodišnjem Simpoziju doktorandi iz područja biologije, fizike, geografije, geologije, kemije, matematike i oceanologije imate će priliku, po uzoru na znanstvene konferencije u Europi i svijetu, kraćim usmenim izlaganjima i posterima predstaviti rezultate svojih istraživanja koja provode mjesecima, a ponekad i godinama.

Uz doktorande, predavanja će održati i dvoje pozvanih predavača. Dr. sc. Ivan Güttler, glavni ravnatelj DHMZ-a održat će predavanje o klimatskim promjenama, a prof. dr. sc. Ana Sunčana Smith iz Zavoda za fizikalnu kemiju Instituta Ruđer Bošković pričat će o ulozi suradnje i interdisciplinarnosti u znanosti. Osim predavanja, za sudionike su pripremljene dvije radionice, a tijekom simpozija priliku za predstavljanje imat će i udruge Penkala, Mladi istraživači te Udruga OUI. Novost ove godine je i panel-diskusija na temu ‘Sinergija između akademije i industrije’ u kojoj će i sudionici moći aktivno sudjelovati sa svojim pitanjima.

Na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu studira oko 4500 studenata na preddiplomskim, diplomskim i integriranim studijima te oko 1000 studenata na doktorskom studiju. Svake godine titulu doktora znanosti stekne stotinjak doktoranada. Prirodoslovno-matematički fakultet spada među vodeće prirodoslovno-znanstvene centre u Hrvatskoj i ima ključni doprinos u znanstvenom profilu Sveučilišta, o čemu svjedoče brojni znanstveni radovi u najeminentnijim svjetskim znanstvenim časopisima. U 2020. godini njegovih je 558 zaposlenika u znanstveno-nastavnim i suradničkim zvanjima objavilo 548 znanstvenih radova.

Više o Simpoziju, programu i organizacijskom odboru možete pročitati na ovom linku.