Pretraga

Srednjoškolci u sklopu projekta uzgojili paprike putem pametnih senzora

Učenici Ekonomske škole Šibenik u sklopu projekta Škola budućnosti presadili su višak paprika u zasebne posude, analizirali ih te ih podijelili ostalim učenicima. O svemu su snimili i video, a njihov projekt još nije niti približno gotov.

Foto: Ekonomska škola Šibenik

Nakon fenofaze klijanja, razvoja lišća te stvaranja bočnih izdanaka marljivi učenici Ekonomske škole Šibenik uz profesora Ivana Krnčevića i profesoricu Meri Jurković u sklopu projekta Škola budućnosti – Greentech IoT su presadili višak paprika u zasebne posude te ih podijelili ostalim učenicima u školi kako bi ih informirali o svom projektu.

Foto: Ekonomska škola Šibenik

Analizirajući podatke tijekom vremena sa senzora, učenici su mogli predvidjeti buduća događanja. Tako su mogli osigurati da paprike rastu što brže i učinkovitije. To je uključivalo ​​prilagodbu količine vode, hranjivih tvari koje paprika prima, promjenu temperature i razinu vlažnosti u području uzgoja. Senzori su također mogli identificirati potencijalne probleme prije nego što postanu preozbiljni.

Uskoro slijedi fenofaza cvijet i cvjetanje.


Projekt Škola budućnosti čiji je cilj učenike diljem Hrvatske pripremiti za tehnološku budućnost provode Stemi, Infobip i A1 Hrvatska.