Pretraga

Projekt Škola budućnosti širi se izvan Hrvatske: ‘Do 2027. želimo educirati pola milijuna ljudi’

A- A+

Hrvatski edukacijski pokret STEMwave proširio se izvan granica Hrvatske, dosežući Bosnu i Hercegovinu te Sjedinjene Američke Države, čineći projekt stvarnim već četvrtu sezonu po redu koja je ujedno i u tijeku. Fokus ove sezone je na pripremi Hexapod robota za misiju na Mars, izradi igara i chatbotova s umjetnom inteligencijom te upoznavanju s ključnim temama poput sigurnosti na internetu i ravnopravnosti spolova. Partnerstva s tvrtkama i organizacijama poput Infobipa, A1 Hrvatska i ACAP-a osiguravaju podršku i širenje inicijative u stvaranju digitalno obrazovanog društva.

foto: Stemi

Edukacijski pokret STEMwave, koji je započeo kao projekt hrvatske tvrtke Stemi pod nazivom ‘Škola budućnosti’, sada se proširio i izvan granica Lijepe Naše, u susjednu Bosnu i Hercegovinu te Sjedinjene Američke Države. S već četvrtom sezonom u tijeku, Hrvatska je na čelu ovog međunarodnog pokreta.

‘Danas je izrazito bitan proaktivan pristup prema tehnologiji’

Fokus učenika ove sezone je na pripremi Hexapod robota za ekspediciju na Mars, izradi igara i chatbotova korištenjem umjetne inteligencije, te proširenoj stvarnosti kroz koju će se učenici na interaktivan način susresti sa temama koje u današnje doba svakako zaslužuju veću zastupljenost u našem društvu, poput sigurnosti na internetu te ravnopravnosti spolova kroz prizmu uspješnih žena u tech industriji.

Da smo svi svjedoci koliku je pažnju javnosti posljednjih godinu dana zaokupila pojava ChatGPT-ja, smatra Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa.

– To je tehnologija koja je postala integralni dio poslovnog svijeta te će joj uloga postajati sve važnija. Zbog toga je potrebno da djeca u školama budu svjesna te tehnologije, što ona omogućuje, kako je ispravno koristiti, ali i upozoriti na potencijalne rizike. Danas je izrazito bitan proaktivan pristup prema tehnologiji. Drago nam je da zahvaljujući ovom projektu djeca imaju direktan doticaj s tehnologijama i poslovima budućnosti, rekao je Jelenić.

Izdvojeni članak
nastavnik piše na ploču

Novost u Zakonu za škole: Kako se u zapošljavaju STEM stipendisti i umirovljenici iznad 65?

Do 2027. žele educirati pola milijuna ljudi

Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije u A1 Hrvatska, ističe kako projektom STEMwave žele doprinijeti razvoju informiranog i uključivog digitalnog društva koje svakom pojedincu pruža jednake mogućnosti za razvoj.

– Drago nam je što se projekt širi i na druge zemlje pružajući još većem broju djece priliku da upoznaju tehnologije, usvajaju nove vještine te budu spremni za nadolazeće izazove i prilike jednog dana kad dođu na tržištu rada. Ovaj projekt dio je inicijativa održivog razvoja kroz koje želimo do 2027. godine educirati pola milijuna ljudi na svim tržištima na kojima A1 Grupa posluje, govori Skender.

Uz tvrtke koje kontinuirano podržavaju projekt kao što su AVL Hrvatska, Span, Aluflexpack i Atos Hrvatska ove godine priključila se i zaklada udruge Association of Croatian American Professionals (ACAP) koja okuplja i povezuje istaknute profesionalce kako bi se očvrsnula veza među Hrvatima diljem svijeta. Marin Trošelj, direktor tvrtke Stemi, optimistično je zaključio predstavljanje.

– Ponosni smo da je vrijednost projekta te važnost pripremanja mladih za svijet budućnosti prepoznala i udruga ACAP koja će nam pomoći ove sezone napraviti značajne iskorake u građenju globalne zajednice koja stvara škole budućnosti, a djeci u Hrvatskoj stvara prilike da ispune svoj potencijal, rekao je Trošelj.