Pretraga

Studenti esport sekcije Visokog učilišta Algebra novi su nositelji Student Esports Tournament titule

A- A+

Nakon četiri uzbudljive sezone, elitna SET titula najboljeg studentskog esport tima odlazi u ruke novih pobjednika – Visokog učilišta Algebra. Drugo mjesto pripalo je ekipi s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a treći su završili Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka (FERIT) te Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina, no presudio broj postolja koji je bio na strani FERIT-a.

Foto: SET

Student Esports Tournament (SET), jedno od najpoznatijih studentskih esport natjecanja u Hrvatskoj, u kojemu se 16 tehničkih fakulteta diljem nacionalnih granica podijeljenih u dvije lige (S i A ligu), bori za titulu najboljeg esport tima, uspješno je zatvorilo još jednu sezonu. Studenti su i tijekom nove sezone tradicionalno imali priliku pokazati svoje gaming vještine u pet različitih esport naslova, a to su Rocket League, Counter-Strike:Global Offensive (CS:GO), League of Legends i PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG). Organizatori SET-a, Good Game Global, u četvrtoj sezoni natjecanja kao petu disciplinu u svoj popis igara uvrstili su i još jedan esport naslov iz područja first-person shooter (FPS) igara, a on je Tom Clancy’s Rainbow Six Siege (R6).

Situacija na tablici bila je napeta do samog kraja, a pobjednika su kao i prošle sezone odlučivale virtualne mape PUBG discipline. Za razliku od ostalih naslova, PUBG su istovremeno igrali natjecatelji obje lige. Na taj način, iako je sustav bodovanja i dalje odvojen, mečevi su napetiji i uzbudljiviji, a samo nijanse određuju pobjednika. Algebra je odnijela prvo mjesto PUBG discipline lige S, a Fakultet strojarstva i brodogradnje iz Zagreba (FSB) najbolja je PUBG ekipa lige A. Najbolji igrači discipline bili su Ivan Škrljac “Yuriy” s FOI-a i Josip Tušek “tusek1” s FSB-a.

Najveću novost donijela je sama završnica turnira jer se po prvi puta na pobjedničkom tronu nije našla ekipa s Tehničkog veleučilišta u Zagrebu koja je u svoju kolekciju spremila tri SET trofeja. U posljednje odigranoj disciplini planove im je pomrsila ekipa Visokog učilišta Algebra, koja je s obzirom na svoju stručnost u FPS žanrovima slovila kao jedan od najvećih favorita za osvajanje SET titule. Svojim nastupima i odličnim partijama kroz svih pet disciplina, studenti Visokog učilišta Algebra osigurali su mjesta u gornjem dijelu tablice lige S, a maksimalnim brojem bodova kojeg su prikupili osvojivši R6 i PUBG disciplinu, osigurali su i prvo mjesto u ukupnom poretku, a na svoj fakultet po prvi puta donose SET pehar i titule najboljih studentskih esportaša u Hrvatskoj.

Za esport sekciju Algebre ove godine nastupili su: Marin Bakmaz, Neo Čikić, Josip Džinić, Renato Petričević, Fran Kukovičić te Marko Rovis, a u ulozi koordinatora i predstavnika fakulteta na SET natjecanju našao se Valentino Slavec.

– Iznimno smo ponosni na naše studente koji su osvojili prvo mjesto na ovogodišnjem Student Esports Tournamentu. To je ujedno i najbolji rezultat za Algebru od našeg prvog uključenja u ovo natjecanje, stoga čestitam momcima na predanom trudu koji je na kraju nagrađen ovim vanserijskim uspjehom. Esport kao posebna kategorija ima sve značajniju ulogu u gamingu, ne samo u aspektu natjecanja, nego i u vidu kvalitetne partnerske i timske suradnje koja se tim putem ostvaruje između različitih obrazovnih institucija. Pokretanjem našeg novog studija razvoja računalnih igara, koji je prvi takav vrste u Hrvatskoj, ali i široj regiji, vjerujem da ćemo potaknuti neke od mladih gaming entuzijasta i na promišljanje o daljnjem razvoju karijere u brzorastućoj game development industriji koja i u Hrvatskoj bilježi sve veći rast broja zaposlenih i poslovnih subjekata. Vještine koje se razvijaju gamingom – rješavanje problema, strateško razmišljanje, izgradnja timova – upravo su one vještine koje i na Algebri potičemo kod svih naših studenata na njihovom obrazovnom putu, izjavio je Milan Mirko, voditelj Algebrine esport sekcije.

Ovaj izniman uspjeh Algebrinih studenata kojeg su ostvarili unutar studentske esport zajednice prokomentirao je Algebrin član Uprave Hrvoje Josip Balen rekavši:

– Pokretanjem našeg novog studija razvoja računalnih igara, koji je prvi takav studij u Hrvatskoj, ali i široj regiji, vjerujem da ćemo potaknuti neke od mladih gaming entuzijasta i na promišljanje o daljnjem razvoju karijere u brzorastućoj game development industriji koja i u Hrvatskoj bilježi veliki rast broja tvrtki i profesionalaca. Vještine koje se razvijaju kroz eSport – rješavanje problema, strateško razmišljanje, komunikacija u timskom okruženju – upravo su one vještine koje i na Algebri potičemo kod svih naših studenata na njihovom obrazovnom putu.

Drugo mjesto lige S osigurala je ekipa Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, koji su time postali rekorder u broju osvojenih SET medalja, iako sve one bile srebrnog sjaja. Treće mjesto je pripalo ekipi Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka (FERIT) koja je imala isti broj bodova kao i Fakultet organizacije i informatike iz Varaždina, ali je presudio broj postolja koji je bio na strani FERIT-a.

Prvo i drugo mjesto u ligi A pripalo je Fakultetu prometnih znanosti iz Zagreba i Tehničkom fakultetu sveučilišta u Rijeci koji su svojim plasmanom osigurali mjesta u ligi S, dok je treća pozicija pripala Fakultetu strojarstva i brodogradnje iz Zagreba.

Sve dodatne informacije vezane uz nadolazeće sezone pronađite na društvenim mrežama Student Esports Tournamenta!


Rezultate, kao i sve ostale informacije, možete pratiti na službenim društvenim mrežama SET-a: Instagram, Facebook, Twitter, YouTube, Twitch, web stranica.