Pretraga

Studenti prava imali priliku raditi na stvarnim slučajevima: Održan dan otvorenih vrata ‘Upravnog kompasa’

A- A+

Prvi Dan otvorenih vrata Upravnog kompasa, inovativnog načina izvođenja stručne prakse u sklopu koje studenti imaju priliku raditi na stvarnim slučajevima i pružiti pomoć građanima iz područja javne uprave i javnih financija, održan je u srijedu, 15. svibnja 2024., u prostorijama Upravnog kompasa Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na adresi Petrinjska 73.

Foto: Pravni fakultet Zagreb

Okupljenim građanima, studentima i nastavnicima obratili su se dekan Pravnog fakulteta prof. dr. sc. Ivan Koprić, predstojnik Studijskog centra za javnu upravu i javne financije prof. dr. sc. Frane Staničić, te inicijatorica i prva voditeljica Upravnog kompasa, izv. prof. dr. sc. Mateja Held, pozvavši studente da se uključe u rad Upravnog kompasa. Studentica administratorica Sanja Aralica predstavila je rad i potencijalnu važnost Upravnog kompasa za građane i pravne osobe, a svoj rad u Upravnom kompasu pokazali su i studenti koji su od početka uključeni u osnivanje i rad Upravnog kompasa.

Kroz prezentaciju najzanimljivijih praktičnih slučajeva s kojima su se do sada susreli kao što su osnivanje obrta, preinake u stambenim zgradama te promjena i izdavanje osobnih dokumenata, pružili su jasan uvid u važnost Upravnog kompasa za studente stručnih studija na Pravnom fakultetu te njegovu ulogu u obrazovanju budućih državnih, lokalnih i javnih službenika.

Istaknuta je i započeta suradnja s Udrugom gradova, pojedinim jedinicama lokalne samouprave te udrugama građana, a posebno je naglašena komplementarna svrha Upravnog kompasa – pružanje savjeta i izrada hodograma za građane i javnopravna tijela. Građani i javnopravna tijela pozvani su da se s povjerenjem obrate studentima Upravnog kompasa za pomoć u upravnim i financijskim problemima. Podsjetimo, Upravni kompas je organizacijska jedinica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u kojoj ključnu ulogu imaju studenti, dok nastavnici služe kao mentori i osiguravaju stručni nadzor kvalitete rada.

Zamišljen je kao način izvođenja stručne prakse za studente treće godine stručnog studija javne uprave na Studijskom centru za javnu upravu i javne financije u sklopu koje studenti rade na stvarnim slučajevima, pomažu građanima kroz izradu hodograma za lakše snalaženje u problemima javne uprave i financija te pružaju smjernice pri kreiranju javnih politika i savjete o primjeni propisa.