Pretraga

U tijeku prijave za Doktorski studij Pravne znanosti Pravnog fakulteta u Zagrebu

A- A+

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu otvorio je prijave za upis druge generacije polaznika na Doktorski studij Pravne znanosti. Studij, koji se organizira svake dvije godine, započinje s radom u zimskom semestru akademske godine 2024./2025.

Foto: Pravni fakultet Zagreb

– Naša prva generacija od 25 doktoranada, koja trenutno pohađa četvrti semestar, postavila je visoke standarde istraživačkog rada na Doktorskom studiju Pravne znanosti. Njihova istraživanja obuhvaćaju važne i aktualne teme, koje odražavaju suvremene izazove i promjene unutar našeg društva kao što su primjena umjetne inteligencije, zaštita privatnosti, prilagodba sustava klimatskim promjenama. Ovo pokazuje širinu i dubinu našeg pristupa pravnim istraživanjima. S ponosom nastavljamo tradiciju izvrsnosti i otvaramo vrata novim kandidatkinjama i kandidatima, pozivajući ih da se pridruže našem Doktorskom studiju i doprinesu daljnjem razvoju pravne znanosti u Hrvatskoj, istaknula je voditeljica Poslijediplomskog sveučilišnog (doktorskog) studija Pravne znanosti prof. dr. sc. Elizabeta Ivičević Karas.

Upisati se mogu osobe koje su završile sveučilišni integrirani prijediplomski i diplomski studij prava (mag. iur. ili univ. mag. iur.), sveučilišni diplomski studij prava (dipl. iur.) ili ekvivalentne studije u inozemstvu. Kandidati bi trebali imati prosjek ocjena 3,5 ili biti u 20 posto najboljih studenata svoje generacije, poznavati engleski i još jedan svjetski jezik te zadovoljiti dodatne uvjete specificirane u natječaju.

Studij traje šest semestara, a svaki doktorand okvirnu temu svog doktorskog istraživanja predlaže već u prijavi na natječaj. Nastava se u prvom semestru odvija kroz predavanja iz obveznog predmeta Metodologija istraživanja u pravnim znanostima iz kojeg se ne polaže klasičan ispit, nego se uspješnost provjerava na temelju sudjelovanja i aktivnosti u nastavi te na metodološkoj konferenciji na kojoj sudjeluju svi doktorandi i mentori. Svaki doktorand mora položiti doktorski ispit, koji je u funkciji konkretnog doktorskog istraživanja, a ostala nastava je pretežito konzultativnog tipa čime se promiče individualizirani pristup za svakog doktoranda.

Tijekom studija, doktorandi izlažu rezultate svojih istraživanja na doktorskim konferencijama u organizaciji Pravnog fakulteta u Zagrebu, a prva će se održati od 14. do 16. svibnja ove godine. Posebna pažnja usmjerena je na povezivanje doktorskih istraživanja s potrebama tržišta rada, odnosno struke i prakse, kroz održavanje radionica doktoranada i vanjskih dionika.

Školarina za cijeli studij iznosi 9.556,02 eura, a prijave su u tijeku do 20. svibnja 2024. Detalji o uvjetima prijave, studijskom programu, pravilniku i kontakt informacijama za dodatne upite dostupni su na službenoj web stranici Pravnog fakulteta.