Pretraga

Zagrebački srednjoškolci osmislili chatbota koji korisnicima olakšava snalaženje u javnom prijevozu

A- A+

Kad su upisivali ekonomsku školu, učenici fakultativne nastave informatike u Drugoj ekonomskoj školi u Zagrebu, nisu ni mogli pomisliti da će imati priliku izraditi pravog chatbota. Zajedničkim snagama osmislili su ZGBot, pomoćnika za snalaženje u javnom prijevozu grada Zagreba čiji cilj je pomoć u snalaženju u zamršenom klupku tramvajskih i autobusnih veza našega grada.

Foto: Druga ekonomska škola Zagreb

U pauzi između učenja konta, kamatnog računa, inflacije, deflacije, suficita i poslovnih planova, učenici su u svojoj računalnoj učionici pristupali STEMI platformi u sklopu projekta Škola budućnosti, gdje su učenjem na daljinu upoznali osnove umjetne inteligencije.

Chatbot, chatgpt, umjetna inteligencija…što?

Promišljali su i o samovozećim autima i povezanim etičkim pitanjima (hm, kamo treba skrenuti auto u slučaju prepreke na cesti?) te naposljetku kreirali chatbot, vlastitog programskog pomoćnika koji razgovorom pomaže korisniku dobivanje željenih informacija.

– Meni osobno je bilo jako zanimljivo raditi chatbota, naučio sam dosta toga što prije zapravo i nisam znao, pogotovo me zanima dio s programiranjem, o čemu želim još učiti te se možda i baviti time. Kao što vidimo, umjetna inteligencija će biti neizostavan dio naših života, zato mislim da nam je ovo iskustvo jako važno, govori nam Filip Vuković, učenik 2.c razreda

Školi za okrugli rođendan

Marija Ana Šulentić, također učenica 2.c razreda nam otkriva:

– Ova godina je posebna nas učenike Duge ekonomske škole, jer naša škola slavi 140 godina postojanja ,a u skladu sa time smo odlučili kao grupa pokloniti školi chatbot, on će služiti sadašnjim, ali i budućim generacijama naše škole u dobivanju potrebnih informacija o školi. Ps. želimo da to ostane još naše ‘malo’ iznenađenje.

S krajem školske godine i projekt Škola budućnosti se bliži kraju i chatbotovi se uređuju, lickaju i pripremaju za predstavljanje, pa s nestrpljenjem očekujemo vidjeti što su nam to pripremili ovi vrijedni učenici.


Projekt Škola budućnosti čiji je cilj učenike diljem Hrvatske pripremiti za tehnološku budućnost provode Stemi, Infobip i A1 Hrvatska.