Pretraga

10 igranih filmova o mladima i obrazovanju koje biste trebali pogledati

A- A+

Donosimo vam listu od 10 igranih filmova koji se bave društvenim položajem mladih, obrazovanjem i odrastanjem. Ako niste gledali neke od njih, mi vam preporučamo da to promijenite. Da bi vam pomogli u odabiru na što ćete prvo ‘bacit oko’, ispod opisa pojedinog filma nalaze se i traileri.

paralyzedwithjoy.blogspot.com

Die Welle (ocjena na IMDB- u 7,6)

Die Welle, ili Val, odlična je Njemačka drama/triler koja se bavi genezom nacizma. Srednjoškolski profesor provodi neobičan društveni eksperiment kako bi svojim učenicima pokazao kako je živjeti u diktaturi. Međutim, sve izmiče kontroli i eksperiment pretvara jedan običan razred u posebnu društvenu skupinu, sa svojim zakonima, uniformama i članovima.

Detachment (7,7)

Ova je odlična drama svoju radnju smjestila u jednu srednju školu te govori o životu nastavnika i učenika kroz oči Henrya Barthesa. Henry je zamjenski profesor, često mijenja škole u kojima predaje i nigdje ne ostaje dovoljno dugo da bi razvio bilo kakvu dublju povezanost s učenicima ili kolegama. Međutim, kada dolazi na svoj novi zadatak, tri žene u njemu pobuđuju osjećaje- učenica Meredith, kolegica Ms. Madison i Erica, mlada ulična prostitutka. Sve ove žene, kao i Henry, vode životnu bitku kako naći ljepotu u ovom naizgled zlobnom svijetu, kakva god ona bila.

Kids (7,0)

Niskobudžetna nezavisna drama o teenagerima u New Yorku. Protagonist je Telly, mladić kojemu je cilj razdjevičiti što je više moguće djevojaka. Iako mu jedna od bivših partnerica kaže da je HIV pozitivna, Telly ostaje neustrašiv u svojoj namjeri. Skejtanje, lokanje, pušenje, seks. Treba li vam još koji razlog za pogledati ovaj film?

Freedom Writers (7,5)

Kriminalistička drama snimljena prema istinitim događajima. 1994. godine Erin Gruwell postaje učiteljica engleskog prvim i drugim razredima u Woodrow Wilson High School u Kalifornijskom Long Beachu. Ta je škola, dvije godine prije Erinog dolaska, uvela integracijski program koji je, prema mišljenjima većine tamošnjih profesora, upropastila školu. Nekad visoki akademski standardi zamijenjeni su učenicima koji su sretni ako uopće uspiju maturirati. Iako je školu izabrala upravo zbog spomenutog programa, Erin, kako joj je to prvi posao u životu, nije spremna na ono što će ju dočekati u učionici. Učenici koji žive prema strogim moralnim pravilima štiteći ‘svoje’ bez obzira na sve. Latinosi mrze Kambodžance, koji mrze crnce i tako dalje, ukrug. A mlada učiteljica, od najmrskije osobe u razredu, postaje njihova ‘druga majka’ te uspijeva tu djecu naučiti toleranciji, samoaktualizaciji i ugraditi im želju i motiv za obrazovanjem i nakon srednje.

Dead Poets Society (8,0)

Još jedna odlična drama. Sramežljivi Todd Anderson kreće u školu gdje je njegov stariji brat bio jedan od popularnijih učenika. Cimer mu postaje Neil, bistar i popularan mladić koji živi pod direktivom svog oholog oca. Njih dvojica, zajedno s još nekolicinom prijatelja, upoznaju profesora Keatinga, nastavnika engleskog, koji im priča o ‘Društvu mrtvih pjesnika’ i ohrabruje ih da se pobune protiv statusa quo. Svaki od njih, na svoj način, to i čini.

The First Grader (7,4)

Drama snimljena prema istinitoj priči o 84-godišnjem kenijskom seljaku i bivšem borcu protiv britanske kolonijalne vlasti u Keniji tijekom Mau Mau ustanka koji vodi još jednu borbu- onu za pravo na obrazovanje koje si nikad nije mogao priuštiti. Radnja filma smještena je u jednom planinskom kenijskom selu, a priča o ponosnom starcu koji je odlučan da iskoristi svoju zadnju šansu da nauči čitati i pisati. I tako završava u razredu sa 6-godišnjacima. Zajedno sa svojom mladom učiteljicom, nailazi na veliki otpor prema svom naumu, ali, na kraju, ipak uspijeva. I na tom putu, njih dvoje, također, pronalaze nove načine kako prevladati teret kolonijalne prošlosti.

Lean on Me (7,4)

Još jedna drama snimljena prema istinitoj priči. Arogantni učitelj, Joe Clark, vraća se kao ravnatelj u školu punu droge, bandi, nasilja i urbanog očaja. I odluči to promijeniti. S vremenom, njegove neuobičajene, ali uspješne, metode dovode do sukoba s gradskim vlastima koje prijete da će poništiti sve njegove napore.

The Breakfast Club (7,9)

Pet srednjoškolaca, svaki ‘u svom stereotipu’ s, naizgled, ničim zajedničkim u kazni provode subotu u knjižnici svoje škole. U 7 ujutro, ništa si nisu imali za reći. Do 4 popodne, otvorili su duše jedni drugima i postali prijatelji. Za vanjski svijet, oni su Mozak, Sportaš, Socijalno neprilagođeni, Princeza i Kriminalac, ali međusobno, oni će uvijek biti ‘The Breakfast Club’.

La mala educación (7,5)

La mala educación, ili Loš odgoj, španjolska je kriminalistička drama koja propituje utjecaj katoličkog obrazovanja i seksualnih napastovanja u vrijeme Francove diktature kroz živote dvojice dugogodišnjih prijatelja. U ranim ’60.-tim, dva dječaka, Ignacio i Enrique, otkrivaju ljubav, filmove i strah u Katoličkoj školi. Otac Manolo, ravnatelj i profesor književnosti, svjedoči i igra određenu ulogu u njihovoj ‘spoznaji’. Njih se trojica kroz radnju filma sreću još dva puta, u kasnim ’70.-tim i ’80.-tim. Ti susreti nekima od njih promijene život.

The School of Rock (7,1)

I za kraj, da ne budu sve drame, jedna glazbena komedija. Propala rock zvijezda Dewey Finn biva istjeran iz svog benda te se suočava sa nagomilanim dugovima i depresijom. Prihvaća posao zamjenskog nastavnika, odnosno ‘krade’ ga od svog cimera, u jednoj privatnoj osnovnoj školi i pretvara razred u rock bend. Upoznaje i Zacka, 10-godišnjeg talentiranog gitarista, koji mu može pomoći pobijediti u ‘Borbi bendova’, što bi riješilo njegove financijske probleme i vratilo ga ‘na scenu’.