Pretraga

Batina se vraća u škole: Ponovno uveli fizičko kažnjavanje učenika i to na zahtjev roditelja

A- A+

Školski okrug u Missouriju u SAD-u odlučio je vratiti fizičko kažnjavanje u škole. Prema novom pravilniku, ravnatelji će učenike moći kažnjavati udarcima drvenom lopaticom, a roditelji će morati potpisati poseban dokument kojim daju svoj pristanak na fizičko kažnjavanje svog  djeteta. Okrug svoju kontroverznu odluku brani upravo navodom kako su roditelji tražili da se taj oblik kažnjavanja vrati u škole.

učenik dijete

Foto: Unsplash

Okrug Cassville u Missouriju odlučio je vratiti fizičko kažnjavanje u škole. Učenike će se moći kažnjavati udarcima drvenim veslom, a kažnjavanje će provoditi isključivo ravnatelj. Novo pravilo školski je odbor odobrio u lipnju, a roditelji koji žele da njihovo dijete bude fizički kažnjavano morat će potpisati odobrenje, prenosi The Guardian.

Vraćeno na zahtjev roditelja

Fizičko kažnjavanje učenika u Cassvilleu ukinuto je 2001., ali sada će se vratiti, i to na zahtjev nekih roditelja koji su školskog nadzornika Merlyna Johnsona pitali zašto škola ne može fizički kažnjavati njihovu djecu. Među roditeljima je prošle godine provedena anketa koja je pokazala kako velik dio njih želi vratiti batine u škole.

– Roditelji su se žalili kako ne žele da njihova djeca budu suspendirana. Htjeli su neku drugu opciju, a ovo je bila jedna od mogućih opcija prije nego dođe do suspenzije. Razgovarali smo s roditeljima i oni su tražili da razmislimo o tome, rekao je Johnson za The Hill.

Izdvojeni članak

Poznato kakvu kaznu dobiva čakovečki profesor koji se fizički obračunao s učenicima

Zadnja opcija prije suspenzije

Fizičko kažnjavanje, kažu iz škole, planiraju koristiti samo ako iscrpe sve druge opcije za discipliniranje učenika prije nego dođe do suspenzije. Roditelji će morati potpisati svoju suglasnost sa fizičkim kažnjavanjem, ali nije još sigurno koliko će roditelja htjeti koristiti tu opciju. Škola je roditeljima poslala upitnik kako bi saznala točan broj roditelja koji žele da se njihova djeca fizički kažnjavaju.

Kažnjavanje će provoditi isključivo ravnatelj u prisutnosti svjedoka, nikada u prisutnosti drugih učenika. Kako je Johnson najavio, mlađi učenici bit će kažnjavani s jednim ili dva udarca drvenom lopaticom, a stariji s do tri udarca.

Fizičko kažnjavanje učenika je ustavno u SAD-u

– Kada korištenje tjelesnog kažnjavanja bude neizbježno, ono će se raditi tako da ne postoji mogućnost izazivanja tjelesne ozljede. Nije dozvoljeno udaranje učenika po glavi ili licu, već samo po stražnjici, stoji u školskom pravilniku.

Tjelesno kažnjavanje učenika u SAD-u je prema presudi Vrhovnog suda ustavno, a o kažnjavanju učenika zasebno odlučuje svaka savezna država. Fizičko kažnjavanje još uvijek dopušta 19 saveznih država, uglavnom na jugu.