Pretraga

Besplatna edukacija me naučila vještinama koje nisam stekla ni na faksu: Evo zašto je to važno

A- A+

Besplatan online program za učenje životnih i poslovnih vještina Coca-Colina podrška mladima ove je godine dostupan u svom petom izdanju. Edukaciju je do sada prošlo više od 3.500 mladih, a kada sam čula da se i ove godine moguće uključiti, nisam oklijevala. Nakon odslušanog programa, iznenadila me količina primjenjivog znanja i životnih vještina koje sam stekla edukacijom, a o kojima nisam čula čak niti tijekom studija.

Coca Cola podrška mladima

Besplatna edukacija me naučila vještinama koje nisam stekla ni na faksu | Foto: Coca Cola HBC Adria

Nedavno smo objavili vijest o tome da je započelo peto izdanje programa Coca-Colina podrška mladima. Riječ je o setu online modula u kojima stručnjaci prenose komunikacijske i poslovne vještine potrebne mladima na početku karijere. Riječ je, u prvom redu, o komunikacijskim, prezentacijskim i poslovnim vještinama.

Edukaciju je do sada prošlo više od 3.500 mladih ljudi. Kao osoba koja, doduše, ima posao, ali je na početku svoje karijere, vijest o edukaciji me odmah zainteresirala. Poželjela sam doznati čemu me takva edukacija može naučiti, a da već nisam doznala sama ili čula o tome tijekom školovanja ili studija.
Nisam dugo dvojila. Registrirala sam se na platformi Leap Academy, odabrala program Coca-Colina podrška mladima Hrvatska i započela s edukacijom.

Poslovne vještine učimo uz pomoć triju modula

Program je podijeljen na tri modula. Svaki modul dijeli se na više kraćih lekcija, tako da ih je stvarno jednostavno pratiti čak i ako se na predavanjima inače mučite s gubitkom koncentracije. Module vode stručnjaci s puno iskustva, a jako mi se svidjelo što znanje koje dijele tijekom predavanja rado „začine“ vlastitim iskustvima.

Martina Raškaj, savjetnica za zapošljavanje, govorila je u modulu Zapošljavanje. Tena Žganec, fonetičarka specijalizirana za govorničke vještine, vodila je modul s baš tom temom, a Andrej Hanzir, voditelj odjela projekata i inovacija u Hrvatskome uredu za kreativnost i inovacije, naučio me više o projektnom menadžmentu.

Za edukaciju mi je trebalo samo tri sata

U uvodu su naglasili kako bi bilo poželjno voditi vlastite bilješke tijekom edukacije, stoga sam učinila upravo to. Uz prezentacije, mogli smo preuzeti i dodatne materijale, a na kraju svake cjeline čekao me i kviz kojim sam provjeravala svoje razumijevanje.

Edukacija mi nije oduzela previše vremena – trebalo mi je nešto više od tri sata da odslušam sve lekcije. Svoje učenje sam razlomila na nekoliko dijelova i cijelu edukaciju završila tijekom dva dana. Na kraju sam mogla preuzeti i potvrdu o sudjelovanju koju, ako želim, mogu priložiti poslodavcima uz svoj životopis.

Ono što me se posebno dojmilo jest da je sve što sam čula bilo jako primjenjivo. Nema komplicirane i dosadne teorije jer ipak su ovo radionice životnih vještina. Neke od njih nisam naučila niti tijekom studija, a sada razumijem da su mi bile neophodne prilikom traženja prvog posla. Druge bi mi bile korisne još na studiju, posebno vještine koje se tiču prezentiranja.

Nije dovoljno posao tražiti samo na oglasnicima

Jedna od zanimljivijih lekcija koje sam naučila jest da u traženju posla ponekad trebamo biti kreativni. Nisu svi natječaji za posao oglašeni u oglasnicima. Korisno je da što više naših prijatelja i poznanika zna da tražimo posao kako bi nam mogli javiti ako ugledaju oglas koji je prikladan za nas.

Dobra ideja je otići na sajmove koji spajaju poslodavce i posloprimce, a predavačica nas je potaknula i da se ohrabrimo biti kreativni u traženju posla. Pisanje vlastitog bloga, primjerice, dobar je način da se istaknemo.

Martina je s nama podijelila i zanimljivu priču o tome kako je prije nekoliko godina pokrenula kampanju u medijima kojom je željela pronaći savršenog poslodavca za sebe – i u tome je uspjela.

Postoje dvije vrste životopisa, a jedan je samo za nas

Životopis je naša prilika za ostavljanje dobrog prvog dojma. To je obično prvo što potencijalni poslodavac vidi o nama. Iako sam do sada mislila da je dovoljno imati samo jedan životopis, naučila sam da je to zapravo pogrešno.

Prvi životopis je onaj koji sadržava sve važne informacije o našem obrazovanju i radnom iskustvu. U njemu bismo trebali navesti sve nagrade koje smo osvojili na faksu, projekte u kojima smo sudjelovali, radove koje smo objavili, kao i sve prakse i studentske poslove koje smo odradili.

Kada se javljamo na oglas za posao, taj je životopis potrebno prilagoditi. Neće svakog poslodavca zanimati baš sve o nama, a kako bismo znali što je relevantno, tekst oglasa nam može poslužiti kao šalabahter. Ako se u našem iskustvu vidi da imamo vještine koje su navedene u oglasu, te stavke ostavljamo.

Kako odgovoriti na: „Recite nam nešto o sebi!“

Riječ je o pitanju koje ćemo čuti na gotovo svakom razgovoru za posao. Naučila sam da nije dobro ispričati cijelu životnu priču, već postoji vrlo jasna formula koja će nam pomoći „pokriti“ sve važne informacije.

Riječ je o tehnici tko-što-zašto. Ukratko, potrebno je objasniti tko ste kao osoba, što nudite tvrtki u kojoj želite raditi i zašto ste se prijavili na taj posao. Naš odgovor trebao bi biti dug između dvije i tri minute. Edukacija me pripremila i na druga pitanja koja se često pojave na razgovorima za posao te kako na njih odgovoriti, što mi je bilo jako korisno.

Uključite se i vi, program još traje

Kako se ovaj tekst ne bi pretvorio u sažimanje zaključaka iz moje bilježnice s bilješkama, izdvojila sam nekoliko korisnih lekcija koje sam naučila u prvom modulu Coca-Coline podrške mladima. Preporučila bih je svim studentima koji se uskoro pripremaju zakoračiti na tržište rada i nisu sigurni što ih čeka, ali i mladima koji su tek na početku karijere i žele se pripremiti za napredovanje ili promjenu posla.

Najbolje od svega, edukacija je posve besplatna, pa zašto ne učiniti nešto dobro za sebe kad nam se nudi? Želite li se i sami uključiti, posjetite mrežnu stranicu Leap Academy i odaberite program Coca-Colina podrška mladima Hrvatska.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Coca-Cole HBC Hrvatska