Pretraga

Besplatne STEM radionice za učenike: Postanite stomatolog na jedan dan!

A- A+

Kako ispuniti zub, plavim svijetlom otkriti plak ili pod mikroskopom pogledati svijet bakterija iz usne šupljine? Sve to i puno više isprobat će učenici koji se uključe u besplatne radionice koje spajaju STEM i medicinu. Organiziraju ih udruga HUHIV i Stomatološki fakultet u Zagrebu tijekom ožujka i travnja, a prijave su još uvijek otvorene. Jedan ciklus radionica već je održan i izazvao je velik interes škola. Reakcije učenika su – čisto oduševljenje.

stem radionice

STEM radionice održavaju se u ožujku i travnju – Prijavi se! | Foto: Promo

Interaktivnim radionicama mladima se kroz STEM pristup omogućuje jedinstveni edukativni sadržaj i interaktivne vježbe u kojima imaju prilike vidjeti zanimljivosti biomedicine, zdravstva i stomatologije kao struke i znanosti te primjenu STEM pristupa u očuvanju javnog i oralnog zdravlja.

Radionice koje se provode u sklopu ESF projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja organiziraju stručnjaci iz područja psihologije Hrvatske udruge za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) uz mentorstvo zdravstvenog stručnjaka te studenti Stomatološkog fakulteta uz mentorstvo profesora Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o radionicama koje prikazuju ulogu STEM-a (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics) u zaštiti zdravlja. Prikazuju, osim toga, i načine dolaska do rezultata i otkrića u STEM-u kroz zanimljive, zdravstvene i znanstvene teme prilagođene djeci, mladima i odraslima. Radionice na interaktivan način populariziraju STEM područja biomedicine, zdravstva i oralnog zdravlja.

Učenici saznaju kako komunikacijom i kritičkim razmišljanjem, istraživanjem, inovacijom, suradnjom, kombinacijama odgoja i obrazovanja i praktičnim primjenama doći do znanstvenih otkrića, praktičnih poboljšanja javnog zdravstva, popularizacije zdravstvenog obrazovanja, informiranijeg društva, sprječavanja bolesti, produljenja života, promicanja zdravlja i poboljšanja zdravlja zajednice.

Još se stignete prijaviti!

Spomenute radionice organiziraju se u Zagrebu tijekom ožujka i travnja te pozivamo sve zainteresirane, djecu, mlade, roditelje, učitelje i nastavnike sa svojim razredima osnovnih i srednjih škola – prijavite se na STEM radionice!

Radionicama „Istraži i očuvaj zdravlje“ obuhvaćeno je do sada oko 200 djece i mladih, dok radionice „O zdravlju i znanosti u stomatologiji“ započinju. Interes učitelja i profesora osnovnih i srednjih škola koji su prepoznali važnost obogaćivanja znanja i spoznaja mladih u području biomedicine i zdravstva je velik. Radionice su do sada posjetili učenici Zdravstvenog učilišta u Zagrebu, Prve privatne gimnazije, Nadbiskupske klasične gimnazije s pravom javnosti, Škole za medicinske sestre Vinogradska, Islamske gimnazije i mnogi drugi.

stem radionice

STEM radionice održavaju se u ožujku i travnju – prijavite se! | Foto: Promo

Što o radionicama kažu oni koji su ih prošli?

Nadbiskupska klasična gimnazija s pravom javnosti:

“Došao je dan kada smo nastavu biologije održali izvan škole. Naši učenici 4.b i 2.a sudjelovali su na radionicama u sklopu ESF projekta “Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja”. Nositelji projekta i partneri su Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i udruga HUHIV. Mladi psiholozi iz udruge, Davor i Josip, upoznali su naše srednjoškolce s temom „Istraži i očuvaj zdravlje“ i organizirali zanimljivu radionicu. Svi smo bili oduševljeni! Filmić govori više od riječi.”

Kako izgleda radionica u organizaciji HUHIV-a?

Radionice “Istraži i očuvaj zdravlje” u prvom djelu obuhvaćaju što je STEM, upoznavanje STEM zanimanja i metodologije učenja, pregled praktičnih primjera i primjene iz svakodnevnog života, učenje o načinima dolaska do otkrića u znanosti, biomedicini i zdravstvu, prikaz zanimljivih video materijala kao primjere uloge STEM-a u zaštiti zdravlja i zaštiti od zaraznih bolesti (infektologija, biokemija, karijesologija, fizika). U drugom djelu obuhvaćaju istraživanje 3D modela ljudske anatomije (preko 20 modela), pogled u svijet virusa i bakterija kroz mikroskop (stotine preparata), interaktivno istraživanje znanosti ljudskog tijela u odnosu na znanosti i znanstvenike, rješavanje zanimljivih STEM kvizova povezanih sa anatomskim modelima uz dodjelu STEM DIPLOME!

Kako izgleda radionica u organizaciji Stomatološkog fakulteta?

Radionice “O zdravlju i znanosti u stomatologiji” obuhvaćaju kako se STEM (znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika) primjenjuju u stomatologiji, primjere znanosti u službi oralnog zdravlja, kako se istražuje dijagnostika i promjene u usnoj šupljini i praktično isprobavanje raznih vježbi na stomatološkim modelima, poput ispune zuba, upotrebe reagensa na zubima i osvjetljavanja plavim svijetlom u otkrivanju zubnog plaka kao jednog od uzroka karijesa, uzimanja uzorka oralne sluznice i prikazivanja svijeta bakterija usne šupljine pod mikroskopom i slično, kao dio dentalne medicine i oralnog zdravlja i načina pravilne oralne higijene uz dodjelu STEM DIPLOME!


Radionice se provode u sklopu projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100%.

Više o projektu na web stranici i Facebook stranici projekta.