Pretraga

Imate određeni strah kada je u pitanju spolno zdravlje? Evo kome se možete obratiti za stručnu pomoć

A- A+

Mentalno zdravlje obuhvaća širok spektar stanja koja utječu na naše mišljenje, osjećaje i ponašanje. Upravo iz tog razloga, spolno zdravlje je neodvojivo povezano s različitim aspektima mentalnog zdravlja. Stručnjaci iz udruge HUHIV, smješteni u CheckPoint centru za savjetovanje i testiranje na spolno prenosive infekcije u Zagrebu, godišnje pružaju nekoliko tisuća individualnih savjetovanja po pitanju mentalnog i spolnog zdravlja. Susreću se s različitim emocionalnim izazovima osoba koje se odlučuju na testiranje, a emocije poput straha, tjeskobe, neugode, srama i krivnje najčešće igraju ključnu ulogu u donošenju odluka pojedinaca da se uopće odluči potražiti stručnu pomoć.

Ilustracija: Unsplash

Prema nekim istraživanjima, osobe narušenog mentalnog zdravlja sklonije su rizičnim seksualnim ponašanjima. Rizična ponašanja su u ovoj situaciji simptom, a ne uzrok problema i neće biti naročito korisno baviti se isključivo seksualnim rizikom, ako se istovremeno ne bavi i mentalnim zdravljem pojedinca. Upravo je to ključna poruka udruge Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa (HUHIV) gdje se, osim testiranja na spolno prenosive infekcije, pružaju i individualna savjetovanja.

Osobe se često ne odluče potražiti pomoć zbog straha, tjeskobe, neugode, srama i krivnje

Radi se o nevladinoj, nepolitičkoj i neprofitnoj udruzi koja se bavi promocijom zdravlja, prevencijom bolesti i rizičnih ponašanja, edukacijom i pomoći oboljelima. Udruga pomaže svim osobama koje su u povećanim rizicima od infekcija ili razvoja ovisnosti ili im je kvaliteta života narušena uslijed tereta infektivne ili kronične bolesti, sveobuhvatnim pristupom prevenciji bolesti i promicanju zdravih stilova života objedinjujući područje mentalnog, tjelesnog, spolnog i socijalnog zdravlja. Stručnjaci iz HUHIV savjetovališta su se tijekom godina susreli s raznim emocionalnim izazovima osoba koje su ondje došle na testiranje ili samo na savjetovanje te su izdvojili s kojim su se strahovima osobe najčešće borile.

– Emocije kao što su strah, tjeskoba, neugoda, sram, krivnja, igraju važnu ulogu u donošenju odluka pojedinaca da posjete centar za spolno zdravlje te u suočavanju i nošenju sa svojim emocijama. Strah od spolno prenosivih bolesti slabije je istražena tema koja se vrlo često susreće u savjetovalištima za spolno zdravlje. Određena razina straha je na neki način očekivana, posebno za osobe koje nisu nikada imali takvo iskustvo. Iznimno prestrašeni korisnici znaju rizičnu situaciju promatrati pod povećalom, o njoj često razmišljati, te se javljati višekratno u centre za dobrovoljno testiranje radi podrške, objašnjavaju iz HUHIV-a.

Izdvojeni članak
AIDS ispisan na papiru kraj igle i stetoskopa u crvenom

U Hrvatskoj manje osoba nego prošle godine zaražene HIV-om: Liječenje je uspješno ako se rano otkrije

Osim straha od stručne pomoći, postoji i strah od spolno prenosivih bolesti

Dodaju kako se najčešće radi o strahu vezanom za moguću zarazu HIV-om i da se kod korisnika s iracionalnim strahovima vezanim uz spolno prenosive bolesti znaju javljati i različita ponavljajuća ponašanja, poput pretraživanja simptoma i epidemioloških podataka na internetu i proučavanja studija slučaja na temu zaraze HIV-om.

– Osoba može često svoje tijelo provjeravati i tražiti tjelesne promjene koje, ako ih nađu, odmah pripisuju mogućoj infekciji. Također, osoba se može podvrgavati ponavljajućim testiranjima, u različitim institucijama, kod različitih stručnjaka kako bi provjerila rezultat testa. Kod straha od svih spolno prenosivih bolesti, osoba može izbjegavati bilo kakve rizične situacije, jer u tim slučajevima na doživljaj straha uglavnom djeluje percepcija rizičnosti, a ne objektivna prijetnja, navode iz udruge.

Izdvojeni članak

Ovdje se možete besplatno testirati na spolno prenosive infekcije: Evo zašto je to važno

‘Razgovor o strahu za mnoge je opuštajući’

Uzroci pretjeranih strahova, kažu iz HUHIV-a, mogu biti različiti i višestruki. Kod straha od infekcije HIV-om i drugih spolno prenosivih infekcija to je često neki spolni kontakt, dok su uzroci iracionalnih strahova su višestruki i kompleksni, a ‘okidači’ simptoma ne moraju biti sami po sebi uzrok, već se radi o kompleksnim i različitim razlozima za svaku osobu. Stanja pretjeranih ili iracionalnih strahova često ostaju neprepoznata, a ako ste se pronašli u ovim riječima, možda ne bi bilo loše da se odvažite i zakažete razgovor sa stručnjakom spolnog zdravlja.

– Još jedan tipičan slučaj koji je težak za većinu ljudi je čekanje rezultata testiranja. Ako ste pristupili testiranju, napravili ste hrabri postupak. Ako razmišljate o testiranju, no strah je (za sada) prevelik, slobodno nazovite savjetovalište udruge HUHIV i podijelite to sa savjetnikom. Razgovor o strahu za mnoge je opuštajući, a u njemu dobivate priliku s nekim podijeliti svoja razmišljanja koja možda pojačavaju strah, kako biste bolje razumjeli spolno zdravlje, vlastite rizike, ali i sve što možete poduzeti za zaštitu i time ‘preuzeti kontrolu’ nad svojim zdravljem. Uobičajeno se preporučuju povremena redovita testiranja ovisno o spolnoj aktivnosti i rizicima kojima se izlažete i zato bi se na testiranje na spolno prenosive infekcije trebalo gledati kao na uobičajeni preventivni pregled, istaknuli su iz HUHIV-a.

Izdvojeni članak
slika iz tiktok videa i iz udžbenika gdje s eprikazuje ženski spolni sustav

Ženski spolni sustav ne izgleda onako kako je prikazan u udžbenicima: Ovo je stvarna slika

Stigma povezana s HIV-om je također važan faktor u vezi između spolnog i mentalnog zdravlja

Nekad problemi spolnog zdravlja mogu biti važan čimbenik u razvoju depresivnih raspoloženja. Kako tvrde iz udruge HUHIV, problemi sa zdravljem mogu nas zabrinuti i obeshrabriti za nošenje s drugim izazovima. Stigma povezana s HIV-om i drugim spolno prenosivim bolestima je također važan faktor u vezi između spolnog i mentalnog zdravlja, jer sama stigma otežava pristup skrbi i narušava kvalitetu života mnogima. Za neke je sama spoznaja o pozitivnom rezultatu uznemirujuća i može nas učiniti tužnima i bezvoljnima te svatko tu vijest doživljava na svoj način i svaki od tih načina je ispravan i normalan, navode iz HUHIV-a.

Kako bi osobama koje imaju određene strahove vezano uz vlastito spolno zdravlje olakšali situaciju, iz HUHIV-a savjetuju više stvari. Jedna od tih stvari je da je potrebno shvatiti da svatko ima pravo na seksualne aktivnosti kod kojih se osjeća sigurno i ugodno te da je, osim vrsta spolnih odnosa na koje ste se odlučili, važno poznavati granice vas i vašeg partnera.

‘U centrima udruge HUHIV ne morate se samo testirati, već se možete i savjetovati’

Druga stvar je informiranje koje treba biti iz pouzdanih izvora jer postoji puno dvosmislenih, pogrešnih i negativnih informacija o spolno prenosivim bolestima i spolnom zdravlju, koje mogu izazvati zabrinutost i zbunjenost. Zato kao treći savjet pozivaju sve koji imaju bilo kakvih pitanja vezano uz spolno zdravlje da bez zadrške dođu u njihovo savjetovalište, odnosno CheckPoint centar Zagreb u Domagojevoj 10 i u Heinzelovoj 62a u sklopu projekta Centar za zdravlje mladih Grada Zagreba.

– U centrima udruge HUHIV ne morate se samo testirati već se možete i savjetovati. Preporučuje se razgovarati s nekim tko ima iskustva sa spolno prenosivim bolestima i poremećajima mentalnog zdravlja. Ako vas ovi osjećaji ometaju u obavljanju svakodnevnih zadataka, to može biti znak da potražite stručnu pomoć, poručili su iz udruge.