Pretraga

Nekoliko britanskih sveučilišta dijeli stipendije za EU studente: Evo kako se prijaviti

A- A+

Britanski obrazovni sustav se prilagođava situaciji nakon Brexita. Obrazovne institucije su počele s pripremama dodatne financijske pomoći i stipendija za EU studente. Koliko će mladih Hrvata imati koristi od ove podrške britanskih sveučilišta?

london

Eva Dang, Unsplash

Sedam sveučilišta u Velikoj Britaniji je po prvi put najavilo da školarine za EU studente neće mijenjati za upise u 2021. godini te da će se taj iznos zadržati kroz čitav period studiranja.

S nastupanjem Brexita, školarine za EU studente mogu narasti i do iznosa školarina za internacionalne studente. Stoga je sedam sveučilišta u Velikoj Britaniji po prvi put najavilo da školarine za EU studente neće mijenjati za upise u 2021. godini te da će se taj iznos zadržati kroz čitav period studiranja, pa će tako sveučilišta dodjeljivati stipendije koje automatski smanjuju iznos školarine. Također, neka sveučilišta će nuditi plaćanje školarine u 3 do 6 rata za akademsku godinu 2021./2022.

Top sveučilišta koja su već najavila dodjelu stipendija EU studentima su University of Leicester, Swansea University, University of Hull, University for the Creative Arts, University of Suffolk, Solent University i University of Portsmouth. „Povratne informacije koje imamo od sveučilišta u Velikoj Britaniji su optimistične. Oni će svakako pronaći mehanizam kako drastično smanjiti školarine za EU studente. Očekujemo da će u idućem periodu sve više sveučilišta najaviti sličan sustav smanjenja školarina.“, izjavio je Filip Cirkvenčić, obrazovni savjetnik u agenciji IntegralEdu.

Za one koji su zainteresirani za studij u Velikoj Britaniji, trebaju uzeti u obzir rok prijave 15. siječnja 2021. „Iznimno je važno da je proces prijave završen do 15. siječnja 2021., nakon kojeg datuma je potrebno obaviti ostale formalnosti. Pod time se podrazumijevanju prijave za smještaj na kampusu sveučilišta i prijava za vizu koju je potrebno započeti 6 mjeseci prije početka studija. Ponajviše je potrebno naglasiti da najbolja sveučilišta popune slobodna mjesta do tog roka.“, naveo je Filip Cirkvenčić.

EU studenti se trebaju prijaviti za novi imigracijski status – EU Settlement Scheme

Studenti koji pristignu u Veliku Britaniju do 31. prosinca 2020. trebaju prijaviti novi imigracijski status – EU Settlement Scheme. Novi imigracijski status naziva „pre-settled“ primjenjiv je na studente koji su započeli svoj studij te godine ili su u procesu nastavka svog studija, ali njihov ostanak u Velikoj Britaniji mora biti kraći od 5 godina. Rok za prijavu je 30. lipnja 2021.

Oni EU studenti koji će tek upisati studij u akademskoj godini 2021./2022. trebat će proći kroz proces viziranja zbog njihovog novog statusa kao internacionalni studenti. „Za prijavu za vizu, studenti će trebati imati međunarodno priznati certifikat znanja engleskog jezika, platiti zdravstveno osiguranje do iznosa od 500 funti po godini, uz pristojbu viziranja koja iznosi oko 350 funti. Proces viziranja je potrebno započeti 6 mjeseci prije početka studija. Ovdje je uloga obrazovnog savjetnika iznimno bitna kako bi mogao pomoći učeniku pri procesu prijave i pripreme za studij u Velikoj Britaniji. Dodatno, obrazovni savjetnici su neprestano informirani od strane sveučilišta o promjenama koje nastaju u procesu prijave, tako da mogu omogućiti kompletno savjetovanje za one koji su zainteresirani za studij u Velikoj Britaniji i za njihove obitelji.“, objašnjava Filip Cirkvenčić.

Obrazovne institucije u Velikoj Britaniji su i dalje zainteresirane za hrvatske učenike i studente bez obzira na Brexit. Također, neke privatne srednje škole nudi stipendije u iznosu od čak 50% školarine.

Deset sveučilišta i 4 privatne srednje škole u Velikoj Britaniji će sudjelovati na virtualnom sajmu Study in UK i tamo razgovarati s mladim hrvatskim učenicima i studentima te njihovim obiteljima tijekom ovog online događaja 26. studenoga, od 13 do 17 sati. Besplatno sudjelovanje je dostupno putem registracije na ovom linku.

Privatne srednje škole u Velikoj Britaniji se prilagođavaju novom sustavu uzrokovanim Brexitom, pa tako EU učenici mogu ostvariti pravo na jednake školarine kao i britanski učenici. Dodatno, neke od njih nude stipendije koje mogu pokriti od 20 do 50% iznosa školarine za učenike s izvrsnim uspjehom u školu u području akademskog rada, sporta, umjetnosti i u drugim područjima.

Popis obrazovnih institucija na virtualnom sajmu Study in UK

Sveučilišta

 • Brunel University London
 • University of Northampton
 • Arts University Bournemouth
 • Falmouth University
 • University of Wolverhampton
 • University of the West England, Bristol
 • Ruskin University England
 • University of Essex
 • Nottingham Trent University
 • Oxford Brookes University

Privatne srednje škole

 • ACS Cobham International Schools
 • Cardiff Sixth form College & Dukes Education
 • Harrow School Online
 • Bryanston School

Sudionici na virtualnom sajmu Study in UK moći će individualno razgovarati s predstavnicima sveučilišta i privatnih srednjih škola putem chata, video ili audio poziva. Također, obrazovni savjetnici će biti dostupni za sva dodatna pitanja. Na platformi postoji mogućnost preuzimanja raznih promo materijala obrazovnih institucija.

O agenciji IntegralEdu

Savjetodavna agencija IntegralEdu je stručnjak broj 1 za obrazovanje u inozemstvu i program kulturalne razmjene Work and Travel USA.

Integral grupa ima preko 27 godina iskustva u pružanju informacija učenicima, studentima i njihovim roditeljima o  akademskim institucijama, privatnim srednjim školama i jezičnim tečajevima u inozemstvu. Agencija IntegralEdu postoji u Hrvatskoj od 2015. godine te surađuje s preko 500 vrhunskih obrazovnih institucija diljem svijeta.

london
Share via
Copy link
Powered by Social Snap