Pretraga

Upisali ste redovni studij u EU? Po novom zakonu možete ostati bez zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj

Ako ste vi jedan od sretnika koji su upisali redovni studij u inozemstvu, odnosno u nekoj od zemalja članica Europske unije, onda vas možda očekuje jedan ‘hladan tuš’ po pitanju zdravstvenog osiguranja. Naime, studenti koji studiraju izvan Hrvatske i odjavljuju prebivalište, stalni boravak, dugotrajno boravište ili privremeni odlazak iz Republike Hrvatske te samim time ostaju bez obveznog zdravstvenog osiguranja koje im je u Hrvatskoj pokriveno dokle god imaju status redovnog studenta. Sukladno tome, moguće je da će studenti koji studiraju u nekoj drugoj zemlji EU sami morati snositi troškove zdravstvenog osiguranja i to u zemlji domaćinu, odnosno u zemlju u kojoj studiraju.

Ilustracija: Pixabay

Nakon što smo već ranije ove godine problematizirali situaciju za zdravstvenim osiguranjem studenata koji studiraju izvan Europske unije, javili su nam se studenti koji su ove akademske godine upisali studij izvan Hrvatske, ali u zemlji članici EU te imaju sličan problem. No, on se ne odnosi isključivo na zdravstveno osiguranje, već je povezan s prijavom preseljenja u zemlju van Hrvatske u kojoj studiraju.

– Studenti koji studiraju u inozemstvu, na primjer u Sloveniji, trebaju tamo prijaviti privremeni boravak. Prema našem zakonu, svi koji imaju privremeni boravak u inozemstvu, uključujući i zbog studija, najkasnije u roku od godine dana moraju prijaviti privremeni odlazak iz Hrvatske. Na HZZO-u smo saznali da je MUP podijelio podatke s njima u rujnu te da ne smiju nikome tko ima prijavljen privremeni odlazak iz RH produžiti zdravstveno osiguranje. Štoviše, da više ne smiju izdati niti obrazac temeljem kojeg bi student mogao ostvariti besplatno zdravstveno osiguranje u inozemstvu, nego bi ga tamo trebao plaćati. Vjerujem da je intencija bila spriječiti dvostruko korištenje zadravstvenog osiguranja radnika na privremenom radu u inozemstvu, a ne gubitak zdravstvenog osiguranja redovitih studenata, stoji u mailu koji smo dobili.

Studenti u jednoj situaciji mogu ostati bez obveznog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj

Po tom pitanju javili smo se HZZO-u koji nam je objasnio kako se radi o novoj stavci u Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju. Tako po novome, studenti koji prijavljuju svoj odlazak na studij van Hrvatske i to u zemlje Europske unije, uključujući EEP i Švicarsku te Ujedinjeno kraljevstvo Veliku Britaniju i Sjevernu Irsku, mogu ostati bez obveznog zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj i moraju ga plaćati zemlji domaćinu.

– Studenti koji studiraju u nekoj od zemlji članica EU dužni su odjaviti prebivalište, stalni boravak, dugotrajno boravište ili prijavljuju privremeni odlazak iz zemlje te su obvezni to dojaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) radi provođenja odjave iz obveznoga zdravstvenog osiguranja. U skladu s izričitom zakonskom odredbom, odnosno člankom 119. stavkom 2. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, osiguranoj osobi prestaje status osigurane osobe prema pojedinoj osnovi osiguranja u slučaju prijave privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske, ako je njezin status osigurane osobe uvjetovan prebivalištem, stalnim boravkom ili dugotrajnim boravištem u Republici Hrvatskoj, odgovorili su nam iz HZZO-a.

Izdvojeni članak
zdravstvena

Naši studenti koji studiraju izvan EU u velikom problemu: Država promijenila pravila oko zdravstvenog osiguranja

Neki studenti koji su upisali faks u zemlji EU moraju sami plaćati obvezno zdravstveno

To znači da redoviti studenti u drugim državama članicama EU koji imaju prijavljen privremeni odlazak iz Republike Hrvatske, ne mogu sukladno ZOZO-u steći odnosno zadržati status osiguranika HZZO-a s osnova svoga statusa redovitog studenta sve dok takva situacija traje.

– Uvjete pod kojima osoba mora prijaviti privremeni odlazak iz Republike Hrvatske te povratak u Republiku Hrvatsku regulirano je Zakonom o prebivalištu za čiju provedbu HZZO nije nadležan, objašnjavaju nam iz HZZO-a.

Izdvojeni članak

Što je s iksicom, zdravstvenim i studentskim poslom kad diplomirate? Ovo su odgovori na ključna pitanja

Izmjene zakona naštetile i studentima koji studiraju izvan EU

Podsjetimo, izmjenama zakona u problemu su se našli i studenti koji studiraju i izvan EU jer se u HZZO-u vode kao nezaposlene osobe i ako žele obvezno zdravstveno osiguranje, u podružnice HZZO-a morati javljati osobno svaka tri mjeseca. Da to neće biti moguće potvrdile su nam tada i majke čija djeca studiraju u Americi, a da je zakon diskriminatoran smatra i pučka pravobranitelja koja je u izmjenama vidjela još problema.

– Do promjene ovog zakona on je, kada je boravio u Hrvatskoj, mogao ići kod doktora i uzimati lijekove ako su mu bili potrebni i pri tome bi morao nešto platiti jer nije imao dopunsko zdravstveno. Obvezno zdravstveno se podrazumijevalo, kao što nam je djelatnica na HZZO-u tada i rekla, ispričala nam je majka Lidija, a više o tom problemu možete pročitati na ovoj poveznici.