Pretraga

Ostajete li bez zdravstvenog ako odete studirati u neku od zemalja EU? Evo kakvi su propisi

A- A+

Jedno od ključnih pitanja kod odlaska na studentsku razmjenu ili upisa studija u zemljama Europske unije ono je što se događa sa zdravstvenim osiguranjem. Ukratko, ako odlazite na kraće razdoblje, primjerice studentsku razmjenu, onda zadržavate pravo na zdravstveno osiguranje. No, ako odlazite studirati na razdoblje dulje od jedne godine i prijavite privremeni odlazak iz države, dužni ste podnijeti odjavu s obveznoga zdravstvenoga osiguranja u Hrvatskoj.

ginekolog ultrazvuk

Foto: Pexels

Donošenje odluke o odlasku na studentsku razmjenu ili upis studija u inozemstvu, nije jednostavno. Ključno pitanje koje se mnogima nameće je kroz koje administrativne procedure moraju proći i što je s nekima od prava o kojima ne razmišljamo na dnevnoj bazi, poput prava na obvezno zdravstveno osiguranje. Čest mit je da studenti moraju plaćati zdravstveno u zemlji u koju dođu na razmjenu, no to je mit koji nije u potpunosti točan.

U kojem slučaju imate pravo na hrvatsko zdravstveno osiguranje?

U Hrvatskoj je nedavno došlo do promjene zakonske regulative u području zdravstva. Iz HZZO-a su pritom objasnili kako pravo na zdravstveno osiguranje imaju studenti hrvatskih fakulteta odu na studentsku razmjenu (npr. Erasmus), studenti koji redovito studiraju na fakultetima u državama članicama Europske unije, uključujući EEP i Švicarsku, kao i studenti koji redovno studiraju u Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske.

No, to vrijedi samo ako odlazite na studij na kraći period. S obzirom na to da osobe koje studiraju u inozemstvu u pravilu duže borave izvan Republike Hrvatske, kada iz države odlaze na dulje od godinu dana moraju prijaviti privremeni odlazak iz RH svrhu obrazovanja. Osobe koje su prijavile privremeni odlazak izvan RH više nemaju preduvjet za zdravstveno osiguranje u Hrvatskoj i moraju podnijeti odjavu s obveznoga zdravstvenoga osiguranja, objasnio je HZZO.

Izdvojeni članak

Objavljeni natječaji Erasmus+ i Europske snage solidarnosti za 2024. godinu, evo tko se sve može prijaviti

Kada plaćate osiguranje u zemlji u kojoj studirate?

Osobe koje odlaze na studij u EU trebaju u Hrvatskoj izvaditi besplatnu Europsku karticu zdravstvenog osiguranja te je koriste kada dođu na razmjenu u neku od EU zemalja. No, kako je pojašnjeno na službenoj stranici Europske unije, zdravstveno osiguranje u zemlji u kojoj studirate morat ćete plaćati ako steknete prebivalište u zemlji u kojoj studirate ili počnete raditi u zemlji u kojoj studirate.

– Europska kartica zdravstvenog osiguranja omogućuje vam potrebno liječenje za vrijeme kraćeg razdoblja studiranja u drugoj zemlji EU-a (poput hitne medicinske skrbi). Uz europsku karticu zdravstvenog osiguranja studenti imaju pravo na nužno liječenje, ovisno o prirodi zdravstvene skrbi i duljini njihova boravka u inozemstvu. Pružatelj zdravstvenih usluga odlučuje koje se liječenje smatra ‘nužnim’. Svoju europsku karticu zdravstvenog osiguranja možete upotrebljavati samo kod javnih pružatelja zdravstvenih usluga jer njome nije pokriveno liječenje u privatnim ustanovama, pojašnjeno je na službenim stranicama Europske unije.

Zahtjev za izdavanjem Europske kartice zdravstvenog osiguranja možete podnijeti ovdje.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem